Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Salata Kapreze - istorija, sastojci i varijacije

Salata Kapreze - istorija, sastojci i varijacije

Salata Kapreze - istorija, sastojci i varijacije

Paradajz sa mocarelom i bosiljkom, poznat i kao Kapreze ili Kapreze salata, je tradicionalna i rasprostranjena kombinacija u mediteranskoj ishrani. Dva proizvoda koja stvaraju jedinstven susret ukusa.

Bilo da je klasična ili alternativna, Kapreze salata je uvek nailazila na isti uspeh tokom godina, budući da je sveprisutno jelo na italijanskom meniju ne samo leti.

Da je poreklo Kapreze salate u potpunosti italijansko više je nego očigledno. Patriotske boje (bela mocarele, crvena paradajza i zelena bosiljka) su jasna slika ovoga. Tačnije, Napulj i njegova pokrajina imaju ovaj naziv "kapreze", što potvrđuje značaj ostrva Kapri u nastanku ove kombinacije.

Salata kapreze

Mala istorija salate Kapreze

Ali zašto verujemo da je njeno poreklo u potpunosti italijansko? O njenim prvim koracima postoji mnogo mitova i legendi. U svakom slučaju, priča počinje u periodu između dva svetska rata, ili možda u neposrednom posleratnom periodu, sa neizvesnošću od nekoliko godina u zavisnosti od toga kojoj se priči želi odati priznanje.

Čini se da je najpopularnija teza zidara sa Kaprija, koji je kasnih 1940-ih izabrao da puni svoj sendvič paradajzom, mocarelom i bosiljkom tokom pauze za ručak, razmetajući se svojim patriotskim žarom.

Međutim, druga priča govori o događaju, koji se dogodio egipatskom kralju Faruku u istom periodu, kome je ovo jelo ponuđeno kao lagani doručak tokom boravka na Kapriju.

Postoji i treća legenda, koja datira iz 1920-ih, o futuristi Filipu Tomazu Marinetiju, koji je takođe boravio na Kapriju, koji je jeo salatu Kapreze u poznatom hotelu na ostrvu.

Ukratko, bez obzira na priču o poreklu ove salate, jedno je sigurno: Kapreze je potpuno italijansko jelo, tipično za Kapri i neosporno patriotski.

Glavni sastojci Kapreze salate

Različite vrste paradajza

Paradajz i mocarela - glavni sastojci originalnog recepta

Podrazumeva se da je Kapreze salata jedno od najednostavnijih jela italijanske tradicije, toliko da je nazvati "receptom" gotovo irelevantno. Sve što vam je potrebno da napravite zaista dobar klasični Kapreze su pravi sastojci.

- Počnimo sa paradajzom. Izbegavajte paradajz iz konzerve, zeleni, prezreli ili mali paradajz. Proizvod treba da bude iste veličine kao mocarela, tako da se, kada ga isečete na kriške, prilagodi svom obliku. Izbegavajte "medeni" paradajz i favorizujte organski seoski paradajz, preferirajući teške;

- Što se tiče mocarele, međutim, možete slediti iste savete za oblik kao i za paradajz. I u ovom slučaju birajte "zanatsku" hranu, možda ćete je kupiti direktno u mlekari. Da biste dodali još više ukusa salati, bivolja mocarela iz Kampanje je pravi izbor i za ukus i za poštovanje tradicije;

- Ne zanemarujte bosiljak. Za respektabilnu Kapreze salatu potrebno je nekoliko grančica ukusnog bosiljka, po mogućstvu sveže otkinutih (bosiljak se lako uzgaja čak i na terasi);

- Maslinovo ulje za Kapreze - mora biti isključivo nerafinisano ekstra devičansko maslinovo ulje. Povrh svega, možete dodati prstohvat soli, ali uvek bez preterivanja, inače ćete pokvariti ukusni i autentičan ukus salate Kapreze.

Varijante salate Kapreze

Salata Kapreze varijacije

Iako je klasični recept onaj koji smo upravo naveli, moguće je napraviti varijacije koje manje ili više odstupaju od originala.

Na primer, možete napraviti isti Kapreze, ali promenite izbor proizvoda: zamenite veliku mocarelu komadima, a paradajz paćino ili čeri paradajzom, i već ćete dobiti drugačiji efekat. Osim toga, uz pomoć drvenih štapića možete napraviti ražnjiće Kapreze, koje možete jesti obične ili blago grilovane na roštilju.

Kapreze salata sa maslinama i kaparima je veoma popularna, posebno leti (može i sa origanom i inćunima, za pravu "marinaru"). Ali zaista možete dodati bilo šta: ako volite đenovsku kuhinju, možete dodati Pesto glavnim sastojcima; drugi možda više vole tunjevinu; treći - bresaolu, da se stvori zaista savršeno jelo; ne zaboravljajući potpuno egzotičnu verziju - sa avokadom i limetom.

Ima i onih koji više vole zeleni paradajz od klasičnog crvenog, dok zimi sočna alternativa može biti sušeni paradajz. Ali takođe možete zameniti mocarelu sa Parmigiano Reggiano, na primer.

Ukratko, bilo da više volite tradiciju ili alternativu, Kapreze salata ostaje jedno od zaista jedinstvenih i nepogrešivih jela italijanske kuhinje.

I sada ne preostaje ništa drugo nego da isprobate naše isprobane recepte za salatu Kapreze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest