Sušeni paradajz je postao veoma popularan poslednjih godina. On se priprema veoma lako i ima neobičan pikantan ukus i miris. Za sušeni paradajz je najbolje koristiti dobro uzreo, ne mnogo veliki mesnat paradajz.
Najbolje ako je zreo na suncu, a ne u plasteniku, pošto oni sto su rasli na suncu imaju jače izražen miris i boju. Izaberite paradajz koji je sa glatkom i čistom površinom, bez trudlih mesta. On treba da bude zreo, ali ne previše zreo, bez fleka.
Izaberite tvrd paradajz. Nisu samo sitni tip Konzerva odgovarajući, nego i čeri. Od oko 15 kg svežeg paradajza ćete dobiti oko kilogram i po suvog.
Pre sušenja, paradajz treba da operete, da isečete na kriške i da očistite semenke i pregrade u njemu, po želji možete ljuštiti ili ne. Oljušteni se brže suše, ali neoljušteni sačuvjau oblik i imaju pikantniji ukus. Takođe možete sušiti paradajz bez vađenja semenki.
Možete iseći paradjz ne samo na kriške, nego na polovinu ili četvrdinu. Za suvi paradajz će vam biti potreban ruzmarin, origano i bosiljak, a za zasićeniji ukus dodajte biber, ljutu alevu papriku, korijander, đumbir. Dobro je da začine izgnječite u avanu pre dodavanja u maslinovo ulje kojim ćete preliti paradajz. Možete takođe dodati sitno iseckan beli luk u maslinovom ulju.
Za sušenje paradajza će vam biti potrebna morska so. Ali ona je potrebna samo ako sušite paradajz na suncu Na vazduhu paradajz poređajte u sito, namazano masnoćom, pokrijte ga gatzom. Paradajz okrećite dva puta dnevno i nakon oko nedelju dana je gotov. Tokom noći unesite u prostoriju.
U rerni vam so e treba U rerni najbolje poređajte paradajz na namazan papir za pečenje Na temperaturi od 100 stepeni paradajz će se osušiti za desetak sati. Paradajz treba da sušite, ne da pečete. Možete s vremena na vreme da otvarate vrata rerne i da ostavite poluotvorena, prvih nekoliko sati nemojte uopšte otvarati.
Nakon što se ohladi, gotov sušeni paradajz stavite u teglu i prelijte maslinovim uljem sa začinima.
Pročitajte i_
- kako se konzervira paradajz u teglama;
- kako se pravi sok od paradajza;
Komentari