Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Najbolja Kapreze salata se pravi ovako!

Najbolja Kapreze salata se pravi ovako!

Salata Kapreze

Ne postoji ništa kao domaći paradajz - zreo, sočan, svih nijansi crvene, žute i narandžaste. Takav paradajz je jednostavno savršen kada se iseče i poprska sa malo maslinovog ulja i posoli. A koji je bolji recept od naše omiljene klasične Kapreze salate, (Caprese) napravljene od najednostavnijih sastojaka?

Tradicionalno, italijanska trobojka Kapreze se pravi od kriški paradajza, mozarele, obilno posutih bosiljkom, solju i biberom i pokapanih sa malo maslinovog ulja za spektakularan finiš.

Kapreze salata bukvalno znači salata sa Kaprija - italijanskog ostrva u Sredozemnom moru. Ne možemo da potvrdimo da se tamo zaista pojavila, ali je italijanska i ukusna.

Dobro napravljena salata Kapreze može biti zvezda zabave, ali njena nepretencioznost čini je omiljenom svima nama u svakodnevnom životu.

A evo kako da napravite najbolju Kapreze salatu - sasvim ozbiljno! I verovatno vas nećemo iznenaditi, ali tajna ove tipične salate za Italijane leži u proizvodima – neka budu što čistiji (podrazumeva se domaći, neprerađeni) i sveži.

Zreo, sočan paradajz

Šareni paradajz

U dobru i u zlu, Kapreze salata je najukusnija leti kada ima puno svežeg paradajza - u raznim varijantama, zrelih i sočnih. Preporučujemo da ih sečete nazubljenim nožem za lakše i za najlepše kriške.

Bivolja Mocarela ili Burata

Sveža mocarela

Koristite Svežu Mocarelu ako možete da je pronađete. U suprotnom, naći ćete loptice Mocarele prepune vode. Kuglice mocarele koje dolaze u vakumski zapečaćenim kesama obično su gumene i ne upijaju maslinovo ulje i sok od paradajza kao druge vrste takvog sira. Zato napravite svoju salata sa Buratom - svežim italijanskim sirom koji se pravi od mocarele i pavlake. Burata je delikatnija od čiste mocarele i nudi više teksture i kremastog osećaja. Preporučujemo nju, ako možete da je pronađete.

Sveži bosiljak

Bosiljak

Prelepo zeleni, zaista sveži listovi bosiljka - to je upravo ono što vam treba. Manji listovi izgledaju najlepše, pa izaberite njih ako imate mogućnost.

Visokokvalitetno maslinovo ulje

Elstra devičansko maslinovo ulje

Ne morate da trošite desetine eura za dobro maslinovo ulje. Samo treba da se uverite da je pravo, čisto i da svoj novac dajete za nerafinisano (ekstra devičansko) maslinovo ulje koje se pravi od prvog ceđenja maslina. Dobro vodite računa o svom maslinovom ulju - uvek čvrsto zatvorite poklopac i čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu poput ormarića. Maslinovo ulje ne bi trebalo da bude gorko ili užeglo - ako ima takav ukus, loše je.

Morska so i sveže mleveni biber

Biber

U idealnom slučaju, koristite morsku so, ali obična so će takođe biti u redu. Sveže mleveni biber u ručnom mlinu je najbolji izbor za tu priliku.

Kapreze salate se često prelivaju sa malo balzamičnog sirćeta ili pesta, što je neophodno samo ako vaši ostali sastojci nisu aromatični. Savršena Kapreze salata treba da ima veoma bogat ukus - zato je ova salata najprikladnija za leto.

Recept za salatu Kapreze sa Buratom

Burata
Fotografija: The Kitchn

Potrebni proizvodi:

2 paradajza (po mogućnosti najzreliji i sa jarkom bojom)

8 loptica Burate ili Mocarele, najbolje sveže ili upakovane u vodu

Šaka svežih listova bosiljka (poželjni su manji listovi)

3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja

1/2 kašičice fine morske soli ili 1/4 kašičice obične soli, po ukusu

Sveže mleveni biber

Način pripreme:

Salata Kapreze sa buratom
Fotografija: Everyday Gourmet/YouTube

1. Nazubljenim nožem isecite paradajz na debele kriške. Ređajte ih na veliki tanjir za serviranje, preklapajući ivice - oblik je vaš izbor, možete da poređate kriške kao pločice u krug ili u pojedinačne redove.

2. Isecite Buratu ili Mocarelu na kriške, ali imajte na umu da burata ima kremastu unutrašnjost i da sečenje nije lak zadatak. Dakle, možda bi bilo dobro da je iskidate na komade. Stavite sir oko i ispod paradajza, ravnomerno ga rasporedite po tanjiru.

3. Pospite bosiljak svuda i stavite još nekoliko između. Lagano prelijte salatu maslinovim uljem. Pospite obilno solju i biberom.

4. Za najbolji ukus i aromu (ako imate vremena), ostavite salatu da odstoji 30 minuta kako bi paradajz pustio više sokova i ukusi imali vremena da se sjedine. Ovu salatu je najbolje poslužiti u roku od nekoliko sati. Ostaci se mogu čuvati, pokriti i u frižideru, do 3 dana.

Ako i vi volite i Kapreze salatu, obavezno isprobajte naše isprobane recepte za Kapreze ili naše druge prelepe italijanske salate.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni