Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»7 važnih razloga da jedete više slatkog krompira

7 važnih razloga da jedete više slatkog krompira

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
3209
Slatki krompir

Slatki krompir, takođe poznat kao batat, je gomoljasto povrće poreklom iz Centralne Amerike. Iako vizuelno podseća na običan krompir, njegov ukus više liči na bundevu.

Iako se slatki krompir široko koristi u kuhinji mnogih zemalja, kod nas nije naročito popularan. Poslednjih godina, međutim, uspeo je da se probije na našim trpezama, a mnogi gurmani ga smelo koriste u pripremi zapečenih jela, namaza, pirea.

Slatki krompir svakako ne može da zameni krompir koji poznajemo, ali postoji mnogo razloga da se ove dve vrste povrća s vremena na vreme smenjuju.

Pogledajte zašto je slatki krompir tako koristan i zašto ga nutricionisti preporučuju.

1. Slatki krompir je izvor fosfora, proteina, gvožđa, vitamina D, vitamina A i vitamina B-kompleksa. Preporučena su hrana za vegetarijance, vegane i postače koji ove vredne sastojke ne mogu dobiti iz životinjskih proizvoda.

2. Slatki krompir normalizuje nivo šećera u krvi i stoga je dobar izbor za dijabetičare.

3. Dokazano je da i slatki krompir pomaže da lakše smršate. To ga čini idealnom dijetetskom hranom.

4. Veruje se da je slatki krompir izvor vrednih antioksidanata koji štite od podmuklih karcinoma.

5. Slatki krompir pomaže u borbi protiv bronhitisa i drugih respiratornih bolesti.

6. Slatki krompir sprečava dehidraciju i reguliše ravnotežu vode u organizmu.

7. Slatki krompir jača imunitet i brine o našem opštem zdravlju.

Obavezno probajte naše recepte za slatki krompir i ovaj pečeni slatki krompir. Takođe naučite koliko dugo se kuva slatki krompir.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest