Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Jesenji namazi sa zelenim paradajzom

Jesenji namazi sa zelenim paradajzom

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
223
Jesenji namazi sa zelenim paradajzom

Jesen je vreme kada moramo da uberemo sve raspoložive proizvode iz našee bašte. Naravno, paradajz takođe spada u ovu kategoriju, jer verovatno ne želite da ih pogodi mraz, a biće vam potrebni i za pripremu vaše poslednje salate od svežeg paradajza i za zimnicu.

Nemojte se uznemiravati ako morate da uberete zeleni paradajz, jer je pogodan za pripremu ne samo uobičajenih turšija, već i mnogih jesenjih namaza. Evo nekoliko ideja kako da ih pripremite.

Namaz od mariniranog zelenog paradajza i ljutih papričica

Nećemo vam davati tačne proporcije za marinadu jer svi imaju različite ukuse, ali ideja je da se pravi od sirćeta, ulja, soli i šećera. Ostavite da provri i dodajte paradajz isečen na kockice i dinstajte najmanje 10 minuta. Dodajte im sitno iseckane ljute papričice i ostavite da se cela smesa krčka na laganoj vatri oko 20 minuta. Kada je sve spremno, ocedite i kada se smesa ohladi, možete uživati u namazu koji ste upravo napravili. Po želji možete sve ispasirati i dodati malo zdrobljenog dvopeka da se zgusne.

Namaz od praziluka i zelenog paradajza

Namazi sa zelenim paradajzom

Narendajte oko 4-5 zelenih paradajza. Posebno očistite 2-3 stabljike praziluka, sitno ih iseckajte i propržite. U to dodajte rendani paradajz i dinstajte dok sve ne bude gotovo, imajući u vidu da dobijena konzistencija treba da bude prilično gusta. Prebaciti u odgovarajuću posudu i kada se ohladi dodati iseckan sir, 1 čen belog luka i začine po ukusu (sitno seckani peršun, mirođiju, biber, so).

Pikantni namaz od zelenog paradajza iz turšije i krompira

Mnogi od nas su već konzervirali zeleni paradajz. Ostali sastojci koji su vam potrebni su nekoliko praziluka i krompira - sastojci, koje ćete naći svuda tokom jeseni. Da bi jelo bilo začinjeno, dobra je ideja da mu dodate nekoliko ljutih papričica.

Najpre oljuštite i sitno iseckajte nekoliko krompira, pa ih skuvajte u slanoj vodi dok potpuno ne omekšaju. Kada su gotovi, ocedite ih od vode i izgnječite tako da liče na pire krompir.

Ako ne želite da gubite vreme, ostatak našeg recepta za namaz od zelenog paradajza možete da završite dok se krompir kuva, odnosno da na malo ulja prodinstajte nekoliko stabljika sitno iseckanog praziluka, zelenog kiselog paradajza isečenog na kockice i 1-2 ljute papričice, iseckane po želji. Kada je dinstano, dodajte pire krompir, dobro promešajte i začinite solju i biberom.

Sa nezrelim plodovima možete pripremiti i supu od zelenog paradajza, turšiju od zelenog paradajza, zeleni malidžano.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni