Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Šta da napravimo sa zelenim paradajzom

Šta da napravimo sa zelenim paradajzom

Petyo LiubomirovPetyo Liubomirov
Džedaj
1141
Šta da spremimo sa zelenim paradajzom

Postoje dve vrste zelenog paradajza. Jedna od njih je posebna sorta koje čuva svoju zelenu boju čak i nakon što sazri. Ovaj tip često ima vertikalne ivice ili druge varijante boje i paradajz je mekan na dodir. Ima ukus tipičnog crvenog paradajza.

Međutim, češće zeleni paradajz prosto nije zreo. Ponekad se bere pre nego što pocrveni. Obično je to paradajz koji je propustio šansu da sazri, pre nego što počne da postaje hladno - krajem leta i početkom jesni.

Nezreli paradajz je svuda bledo zelene boje, ima hrskavu teksturu i gorkog je ukusa. Nemojte se ljutiti ako vam paradajz ne uspe da sazri pre nego što nastupe hladni dani. Imate šta da napravite i sa zelenim paradajzom, kao što ćete videti i u redovima niže. Ali pre toga da odgovorimo na sledeće pitanje:

Da li je bezbedno da se jede zeleni paradajz

Nezavisno od toga da li kuvate sa zelenim paradajzom ili ga jedete sirovog, on je bezbedan za konzumaciju. Prosto, prvo testirajte, ako ste posebno osetljivi na kiselu hranu, s obzirom na to da zeleni paradajz može da izazove gastro-intestinalni diskomfort kod malog broja ljudi.

Kada smo utvrdili nepostojeći rizik od konzumacije zelenog paradajza, evo i nekoliko ideja šta da pravite sa njim

Čatni od zelenog paradajza

Sitno naseckajte 1 kg zelenog paradajza i 200 g starog luka. Stavite sve u veliku posudu sa 1 supenom kašikom soli i ostavite na jednu noć. Narednog dana naseckajte 200 g suvog grožđa, nakon čega očistite unutrašnjost i naseckajte 200 g jabuka za kuvanje.

Sipajte 200 g šećera i 500 ml sirćeta u veliki tiganj, izmešajte kako bi se šećer istopio i ostavite da uzavri. Dodajte suvo grožđe i jabuke, nakon čega ostavite da krčka 10 minuta. Procedite paradajz i luk u đevđiru (ne ispirajte ga), nakon toga ga dodajte u tiganj i vratite na ringlu. Ostavite da se krčka i mešajte s vremena na vreme otprilike sat vremena dok smesa ne postane gusta i slična kaši. Prebacite u sterilisane, zagrejane tegle i pokrijte poklopcima.

Prženi zeleni paradajz

Pohovan zeleni paradajz

Naseckajte 4 velika ili 6 komada srednjeg zelenog paradajza poprečno na kriškice debljine 1 cm, nakon čega začinite solju i crnim biberom. Pomešajte 130 g palente ili prezli u posudi sa 1/2 kašičice dimljene aleve paprike. Blago umutite 2 jaja u posebnoj posudi.

Zagrejte 120 ml biljnog ulja u tiganju na srednjoj vatri. Umočite kriškice paradajza u smesu od jaja, nakon čega ih uvaljajte u prezle. Zapržite kriškice otprilike 3 minute sa svake strane ili dok ne postanu zlatkasto braon boje.

Prženi zeleni paradajz ocedite na tanjiru obloženom papirnom krpom.

Marinirani zeleni paradajz

Izmerite teglu od 1 l koja se zatvara (ili takvu sa poklopcem) i obeležite broj na vagi. Naseckajte na kockice 375 g zelenog paradajza, nakon čega ga stavite u teglu.

Sakupite 10 g naseckanih čenova belog luka, 30 g šećera, 250 g belog vinskog sirćeta (ili drugog ako volite), 250 ml vode, 1 lovorov list, 1/2 kašičice zrna crnog bibera, 1/4 kašičice zrna žute slačice, 1/4 kašičice semenki korijandera i 1 prstohvat ljute aleve paprike. Stavite ove sastojke u veliku šerpu i sačekajte ih da uzavre. Kada se smesa ohladi, zalijte paradajz u tegli.

Izmerite ponovo teglu i izbacite prvobitnu težinu same tegle. Nakon toga podelite broj na 100% kako biste dobili 1% težine smese. Ovu količinu soli dodajte u teglu.

Zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi na 1 sedmicu. Uverite se da pradajaz ostaje potopljen sve vreme u marinadi. Nakon otvaranja se čuva u frižideru do 3 meseca.

Kari zeleni paradajz

Istopite 2 supene kašike maslaca u tiganju. Dodajte 2 supene kašike mlevenog luka i kuvajte dok luk ne postane providan. Dodajte 1 kašičicu karija u prahu i 400 g krupno naseckanog zelenog paradajza. Kuvajte dok se u potpunosti ne zagreje, nakon čega dodajte so i crni biber po ukusu.

Zeleni paradajz pržen u air fryer-u

Zeleni paradajz u teglama

Naseckajte 4 velika ili 6 komada srednje veličine zelenog paradajza poprečno na kriškice debljine 1 cm. Umutite 2 jaja. Sipajte 85 ml životinjskog ili biljnog mleka.

U drugu malu posudicu dodajte 120 g brašna sa 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice crnog bibera.

U treću malu posudicu sipajte ili 80 g palente i 80 g prezli ili 160 g prezli.

Nakon toga dodajte 1 supenu kašiku kombinovanog začina, plus 2 supene kašike narendanog parmezana.

Umočite kriške zelenog paradajza u posudu za jaja, nakon toga uvaljajte obe strane u brašno i završite smesom od palente.

Stavite ih u jedan sloj u korpicu friteze sa vrućim vazduhom, nakon čega naprskajte njihove gornje delove maslinovim uljem. Kuvajte na 200 stepeni u fritezi 5 ili 6 minuta, nakon čega okrenite, ponovo naprskajte maslinovim uljem i kuvajte još 5 minuta.

Pečeni zeleni paradajz

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite 800 g zelenog paradajza, celog ili krupno naseckanog čeri paradajza u posudu za mešanje. Dodajte 1 supenu kašiku maslinovog ulja, 1/2 kašičice belog luka u prahu, 1/4 kašičice sušene majčine dušice i 1/4 kašičice crnog bibera. Dobro izmešajte kako biste pokrili paradajz. Raširite u jednom sloju na papir za pečenje. Stavite na srednju rešetku u rernu i pecite od 45 minuta do sat vremena. Paradajz treba da ispusti sok, ali da bude još uvek sočan.

Zeleni paradajz čili

Skuvajte 1 kg pasulja po izboru i stavite sa strane. Na kockice naseckajte 3 velika zelena paradajza, 2 ljute paprike (sa halapenjom bude sjajno), 1 glavicu luka i 2 struka celera.

Sve povrće stavite u veliki tiganj, zajedno sa 1 supenom kašikom maslinovog ulja i sokom od 2 limete. Zapržite na srednjoj vatri dok ne omekšaju. Dodajte 1 supenu kašiku krukume, 1 supenu kašiku ljute aleve paprike i 1 supenu kašiku kumina i ostavite da se krčka još 2 minute. Pomešajte sa pasuljem i zagrejte.

Salata od zelenog paradajza

Zelrni paradajzići

Za salatu sa ukusom piva, u maloj šerpi pomešajte 1 supenu kašiku kikiriki putera, 1 ljutu papriku i 1/4 kšičice sušenih ljutih paprika. Stavite na srednju vatru i zagrejte na 1 minut, nakon toga izvadite i ostavite da se ohladi.

Naseckajte 450 g zelenog paradajza na tanke kriške, nakon čega ih stavite u posudu za mešanje. Dodajte 1 tanko naseckan šalot, 2 oljuštena i istucana čena belog luka i 30 g sitno naseckanog kikirikija. Odozgo iscedite polovinu limete i dobro izmešajte.

Dodajte još soka od limete i posolite po ukusu. Krupno naseckajte šaku svežeg korijandera i garnirajte za serviranje.

Zeleni paradajz pire

Napravite salsu verde od vašeg zelenog paradajza. Naseckajte na četvrtinice 900 g zelenog paradajza i 4 ljute paprike. Ogulite i naseckajte krupno 1 glavicu luka i 3 čena belog luka.

Dodajte sastojke u šerpu, zajedno sa 1 kašičicom soli, 1/4 kašičice mlevenog kumina, 1 supenom kašikom maslinovog ulja i 3 supene kašike vode. Ostavite da uzavri, nakon toga pokrijte, kuvajte na srednjoj vatri 10 minuta i mešajte s vremena na vreme. Izmešajte 1/2 kašičice sveže kore limuna, 1 supenu kašiku svežeg limunovog soka, 1 kašičicu šećera i malu šaku naseckanih listova korijandera. Ostavite da se krčka još 5 minuta. Probajte smesu i korigujte ukuse, ukoliko je potrebno.

Pasirajte gotovu smesu dok salsa ne postane konzistencije koju vi volite - nezavisno od toga da li u grudvicama ili glatka.

Zamrznuti zeleni paradajz

Šta možete da napravite sa zelenim paradajzom kada ga imate previše? Smanjite pritisak i zamrznite ga kako biste ga kasnije koristili.

Iako možete staviti paradajz u zamrzivač, treba da vam bude jasno, da će mu se tekstura promeniti, nakon što ga odmrznete. To nije problem, ako izaberete recept sa zelenim paradajzom, u kom ga pržite ili pečete u rerni. Prosto zaboravite na svoje planove da ih dodate sirove u salatu - biće previše kašast.

Da biste odmrzli zeleni paradajz, prvo ga naseckajte na kriškice debljine 1/2 cm. Nakon toga ih podelite na porcije sa voštanim papirom i stavite ga u hermetički zatvorenu posudu sa minimalnim viškom vazduha unutra. Čuvajte ga u zamrzivaču do 12 meseci.

Pogledajte još koje su najslađe sorte paradajza, takođe pogeldajte kako se odvija pravilno blanširanje paradajza.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest