Pica bez sira je nezamisliv koncept, jer bi omiljena hrana stotina miliona ljudi širom sveta bila beznadežno osakaćena.
Dakle, sir je uvek prisutan na pici, i to različitih vrsta, a ideje koje vrste kombinovati na pici i kako ih kombinovati sa ostalim sastojcima čine svaku vrstu pice jedinstvenom i omiljenom od strane ljudi sa različitim ukusima.
Kako odabrati sir za picu koju pravimo? Postoje različiti kriterijumi i dobro je znati više o tome.
Kriterijumi za izbor sireva za picu
Sirevi se dele po ukusu i teksturi. U obe kategorije nema manjka opcija. Različite vrste sireva omogućavaju različite kombinacije koje se mogu harmonizovati ili nadmetati kontrastom.
Postoje i zagovornici teze da različiti ukusi i arome razblažuju ukupan utisak i da se zato treba fokusirati na jednu vrstu sira.
Evo najčešće korišćenih sireva za picu.
Najbolji sirevi za picu su sledeći i bolje je da ih koristite kad god želite da postignete klasičan ukus na svojim picama.
Mocarela na pici

Mocarela je bila prvi toping koji se koristio za picu i do danas je omiljeni sastojak na bazi od testa. Od kada se pojavila na pici Margarita, mocarela je osvojila srca ljubitelja i do danas je u vrhu preferencija. Ima mekan i delikatan ukus, topi se u ustima i uvek bi trebalo da bude prvi sir na koji pomislite kada pravite picu.
Možete koristiti svežu mocarelu, koja je kremastija i daje veoma blag ukus. Mocarela sa malo vlage ima intenzivniji ukus i veoma se brzo topi kada se peče.
Ovaj sir ima jedinstvenu rastezljivost, malo masnoće koja se razliva i zato pica ima lep ten na vrhu sa mocarelom.
Ementaler
Ementaler je prvi put počeo da se dodaje pici u Švajcarskoj, odakle dolazi ova vrsta sira. Ementaler je srednje tvrdi žuti sir sa velikim okruglim rupama. Prijatnog je mirisa i ukusa i obogatiće picu, ali se mora paziti, jer se ne kombinuje dobro sa uobičajenim topinzima za picu i zahteva posebno ukrašavanje.
Plavi sir na pici
Takav izbor je redak i pogodan je za avanturističke ljubitelje pice. Snažan ukus plavog sira zahteva lagane sosove i suve kobasice.
Čedar

Američka pica je omiljena mnogima, a onda je čedar sir prikladan izbor. Tekstura sira treba da bude mekša da se lako topi pri pečenju, jer nije posebno elastičan. Kombinacija čedara sa kobasicom je veoma dobra.
Pekorino
Pekorino je slani ovčiji sir. Ima sličan sastav kao Parmigiano Reggiano, koji se, međutim, pravi od kravljeg mleka. Pekorino je pogodan za mešanje sa drugim sirevima jer ima jak ukus, ali ne nadjačava druge ukuse. Često se koristi za pice u italijanskom stilu.
Mladi sir
Može se koristiti ovčji, kravlji, kozji ili bivolji. Lako se topi i daje neverovatan ukus pici. Idealan je u tandemu sa paradajz sosom, povrćem, belim lukom, začinskim biljem i zelenim začinima.
Kačkavalj na pici

Kod nas je kačkavalj poštovan. Poreklo mu je iz Italije, gde se pojavio još u 8. veku pre nove ere u različitim regionima zemlje.
Njegov oštar, intenzivan ukus dobro se slaže sa sosovima, mesom, kobasicama i povrćem na pici.
Burata na pici
Ovaj sir se često meša sa mocarelom, jede se svež u roku od 24 sata od pripreme. Oni koji ne poznaju Buratu mogu dobiti predstavu o tome ako je uključena u picu. Kada se iseče, iz unutrašnjeg dela počinje da se izliva uljni eliksir. U kombinaciji sa ovom kremastom tečnošću, pica sa sirom poprima magičan ukus.
Pogledajte i koji su tvrdi sirevi, a koji najukusniji meki sirevi.
Komentari