Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo savršene vafle

Kako da napravimo savršene vafle

Nina NordNina Nord
Džedaj
124
Vafli

Ukusne vafle postoje toliko dugo da niko ne zna ime njihovog pronalazača.

Postoje stotine recepata za pripremu vafli (videti galeriju), a da se čak ni ne zna u kojoj zemlji na svetu su se prvi put pojavile.

25. marta se obeležava Dan vafli, koji je prvobitno nastao u Švedskoj pod nazivom Vafldagen. Alternativni praznik, koji se slavi u Sjedinjenim Državama, je 24. avgusta i u čast je vlasnika patenta za ovo ukusno pecivo - Kornelijusa Svarthauta.

Zanimljive činjenice o vaflima

Svaka nacija je dodala malo svom osnovnom receptu za pravljenje vafli. Stari Grci, Nemci, Englezi i Holanđani su svi napravili svoje izmene u sastavu vafla.

Veruje se da su u petnaestom veku u Evropi samo ljudi plemićkog porekla i kraljevi smeli da konzumiraju vafle. Recepti za njihovu pripremu čuvani su u strogoj tajnosti, a njihova distribucija je strogo kažnjavana.

Posle nekoliko vekova, vruće vafle su se prodavale svima na ulici, a ljudi su mogli da gledaju kako se testo pred njihovim očima pretvara u mirisnu vaflu sa divnim prelivom.

Kako napraviti savršene vafle

Da biste napravili savršene vafle kod kuće, potreban vam je poseban uređaj za pečenje vafli da biste im dali potreban oblik – moraju biti kvadrati koji drže fil.

Da biste napravili vafle, potrebno vam je brašno, mleko, kvasac ili prašak za pecivo, jaja, voda, soda bikarbona, so, šećer, voće i arome.

Klasično testo za vafle može se pripremiti kod kuće.

Potrebno vam je jedna i po šolja prosejanog brašna, dve kašičice praška za pecivo, jedna kašika šećera, jedna kašičica soli, jedna šolja svežeg mleka i pet kašičica istopljenog maslaca.

Pomešajte brašno sa solju, šećerom i praškom za pecivo. Umutite belanca. Posebno umutite žumanca i pomešajte ih sa mlekom i maslacem, sipajte ih u brašno, promešajte i pažljivo dodajte belanca.

Sipajte testo u prethodno zagrejani aparat za vafle u tankom mlazu, ravnomerno ga raspoređujući po površini uređaja za vafle. Zatvorite poklopcem i pecite dok ne bude gotovo.

Poslužite vafle sa prelivom od slatka, pavlake, kriški banana, meda ili sira i sitnog sira. Kompozitor Johan Štraus i njegov kolega Frederik Šopen, pesnici Gete i Pablo Neruda, kao i Alfred Nobel i Sigmund Frojd bili su vatreni ljubitelji vafli.

Pogledajte još:

- Kako raditi sa aparatom za vafle;

- Ideje za prelive za vafle

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni