Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Male tajne za ukusnu pileću džigericu

Male tajne za ukusnu pileću džigericu

Denimira AnelovaDenimira Anelova
Početnik
383
kuvanje džigerice
Fotografija: Albena Asenova-Piseva

Pileća džigerica je deo tradicionalne bugarske kuhinje i omiljeno jelo mnogih. Ali kako ih možemo pripremiti kod kuće, a da ukus parira onom iz kafana i bugarskih restorana? Postoji nekoliko malih tajni o kuvanju džigerice, koje ćemo vam sada otkriti.

Očistite džigericu savršeno!

Preporučujemo da izaberete ohlađene džigerice. Zamrznute su hirovitije kada se pripremaju za kuvanje, a potrebno je i vreme za odmrzavanje. Džigerice koje se nude u prodavnicama nisu uvek dobro očišćene.

A ako postoje ostaci žuči, celo vaše jelo će postati gorko i neprijatno za ukus. Možda ćete naići na pakovanje u kome su džigerice skoro očišćene, ali ne zaboravite da uklonite sve opne i žile sa njih. Zatim ih temeljno isperite mlakom vodom.

Dobro ocedite opranu džigericu

Ako nameravate da kuvate džigerice tiganju, kao što većina recepata nalaže, ne sme da ostane ni kap vode na njima. Nakon pranja, sipajte ih u cediljku ili drugu posudu sa rupama na dnu. Ostavite ih da odstoje najmanje pola sata da se potpuno ocede. Sada ste spremni da pripremite nežnu i ukusnu džigericu.

Koristite kravlji maslac!

ukusna džigerica

Najukusniju džigericu ćete dobiti ako za dinstanje jela koristite maslac umesto ulja. Izaberite maslac sa visokim sadržajem masnoće i stavite dovoljnu količinu u tiganj. Zatim pokrijte posudu poklopcem. Mirisno i meko - to će biti rezultat ovog kulinarskog postupka.

Kada se dodaje so?

U receptima za džigericu postoje različite preporuke u vezi sa vremenom soljenja. Ali je poželjno dodati so u džigericu tek na kraju kuvanja. Na ovaj način će ostati najkrhkiji i najmekši. Koristite morsku ili himalajsku so, koja takođe ima najvrednije osobine. Na kraju dodajte začine koje želite da sačuvate njihov ukus.

Malo alkohola u tiganju – zašto da ne?

Izuzetan ukus sosa u jelu dobićete ako dodate čašu piva, belog ili crvenog vina. Sipajte alkoholni aditiv u sredinu pripreme i krčkajte na laganoj vatri. Kada se sos zgusne, džigerice su spremne. Prijatno!

Pogledajte kako da napravite pileću džigericu sa prazilukom ili omiljenu pileću džigericu pečenu u rerni. Takođe saznajte kako da pržite pileću džigericu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest