Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Brze i ukusne ideje sa lavašom

Brze i ukusne ideje sa lavašom

Brze i ukusne ideje sa lavašom
Fotografija: Albena Asenova-Piseva

Reč lavaš odnosi se na pljosnati, beskvasni hleb koji je poznat u jermenskoj kuhinji milenijumima. Sastojci od kojih se pravi su prilično jednostavni i potpuno pristupačni - voda, brašno i so. Pljosnate lepinje se brzo pripremaju i mogu pronaći široku primenu u savremenoj kuhinji, bez obzira na nacionalne karakteristike i ukuse svake nacije.

Primene pljosnatih lepinja - lavaša su zaista neiscrpne. Za pite, girose, takose, sendviče - moguće su bilo koje kombinacije.

Evo dva brza i ukusna recepta koja su pogodna za našu kuhinju i naš ukus.

Pitice od lavaša sa ukusnim nadevom

Pitice s lavašom

za 1 piticu:

1 pita lavaša prečnika oko 20 centimetara

1 jaje

3 kašike rendanog sira ili kačkavalja

Mali komad maslaca ili ulje

So i biber po ukusu

Priprema:

Raširite hleb na radnoj površini i razbijte 1 jaje u sredinu. Žumance treba razbiti kako bi se razlilo i olakšalo premazivanje hleba jajetom. Zatim pospite sirom ili kačkavaljem, biberom i solju. Testo se preklapa u trougao, sa preklapajućim ivicama.

Zagrejte masnoću u tiganju i stavite hleb, sa šavom nadole, dok se ne proprži do smeđe boje. Okreće se i prži sa druge strane.

Kao prilog može se koristiti povrće, pečurke, krompir ili bilo šta drugo po ukusu.

Predjela postaju sve preferiranija u našoj kuhinji - sa ili bez povoda. Takođe su odlična ideja za užinu između obroka. Rolat od lavaša je prijatno predjelo koje vam daje izuzetnu slobodu u izboru sastojaka za nadev. Na ovaj način, svaki ukus će biti zadovoljen.

Rolat od lavaša sa nadevom

Rolnice s lavašom

Za jedan rolat:

5 pita lavaša

2 kuvana jaja

2 komada prženih surimi štapića

100 mililitara pavlake (za kuvanje)

1/2 veze mladog luka

1/2 veze peršuna

Sitno iseckajte peršun, luk i surimi štapiće, izrendajte kuvana jaja i promešajte sve sastojke. Stavite lavaš na radnu površinu, namažite ga pavlakom i pospite delom smese. Stavite drugi list lavaša i nastavite na isti način. Ovo se nastavlja dok se proizvodi ne potroše. Dobićete malu tortu, koja se uvija i stavlja u frižider da se stegne. Posle nekoliko sati, rolat se seče na kriške i služi kao predjelo. Može se poslužiti i kao glavno jelo uz odgovarajući prilog.

Pogledajte takođe kako se pravi lavaš kod kuće i saznajte kako da napravite omiljeni turski hleb balon lavaš.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni