bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Liči - super voće koje se bori sa apetitom

Liči - super voće koje se bori sa apetitom

Yana G.Yana G.
Kuvar
4019
Liči na drvetu

Liči - ovaj malo, južno voće sa hrapavom korom i izraslinama u sredini je velika semenka. Kao i kod većine plodova jede se samo njegov mesnati deo, između kore i smenke u sredini.

On je široko rasprostranjen i koristi se kako u kozmetici, tako i u parfimerijama. Domovina mu je Kina, ali se može naći i u drugim azijskim zemljama i regionima, nazivaju ga liči, a on je izuzetno mirisan i ukusan. Možemo ga naći u većim marketima.

Plod sadrži mnogo nezasičenih masnih kiselina, zbog kojih se mnogo brže usvajaju beta karoten i vitamini rastvorljivi u masti.

Liči se koristi u istočnjačkoj medicini. Uz njegovu pomoć se stabilizuje nivo šećera u krvi, ljudima koji imaju problem sa dijabetesom.

Uspeva da smanji rizik od moždanog i srčanog udara, sprečava stvaranje ugušaka u krvi. Dobar izvor vlakana, ugljenih hidrata i vitamina B.

Sa jednom čašom soka od ličija unosimo preko 100% preporučene dnevne količine vitamina C. Stimuliše metabolizam i smanjuje apetit. Liči sadrži med, magnezijum, gvožđe. Preporučuje se trudnicama zbog folne kiseline, koju sadrži.

U ličiju nivo kalijuma je viši, dok je nivo natrijuma skoro minimalan. Često uzimanje ovih malih, crvenih plodova nam pomaže da smanjimo nivo lošeg holesterola u krvi, i nasuprot tome povećava nivo dobrog holesterola. Takođe pomaže u zaštiti srca od visokog krvnog pritiska.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji