bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Napravimo čaj od đumbira

Napravimo čaj od đumbira

AdminAdmin
Glavni urednik
24236
čaj od đumbira

Đumbir je poznat po svom ukusu i korisnim sastojcima, zato se koristi u kulinarstvu kao začin. On se koristi kako za pripremanje deserta, tako i za pripremanje jela.

Ali se od tsp (đumbira) može napraviti ukusan i koristan čaj. Osim kafakretističnog ukusa i mirisa, đumbir ima svojstva za lečenje prehlade, da jača imuni sistem.

On se koristi kada se treba izboriti sa mučninom, kao i u borbi sa problemima u stomaku. Čaj od đumbira je koristan prilikom bolova u grlu, kao i menstrualnim bolovima.

Da biste napravili čaj od đumbira porebno vam je parče korena đumbira - oko 100 grama, 3 šolje vrele vode, med, limun, nana, smeđi šećer, po želji ljuta aleva paprika.

Sveži koren đumbira je pokriven tankom kožicom, ona ne teba da se skida, nego sasvim lagano da se sastruže. Kora starijeg đumbira je tvrda i treba da se skine.

đumbir

Nakon toga đumbir se seče na tanke kriške. Vrelu vodu možete koristiti na razne načine za pripremu čaja od đumbira.

Jedna od varijanti je da prelijete kriške đumbira vrelom vodm i da odstoji u njoj 20 minuta. Možete staviti kružiće u šerpu sa vrelom vodom i da kuvate 10 minuta.

Takođe možete staviti parčice korena đumbira u specijalnu metalnu posudi za kuvanje na pari, a ona da se stavi u čašu sa vrelom vodom.

Kada se čaj pravi na taj način, koristi se samo jedna trećina korena. Šolja se pokriva tanjirom i đumbir treba da odstoji 15 minuta.

Đumbir ne treba da ostane u vodi više nego što je potrebno, zato što će čaj postati previše gorak. Čaj se pije hladan ili vruć, zavsi kako ko voli.

U čaj se dodaje med, pomešan sa malo šećera, malo limunovog soka i listići nane. Ako imate za cilj da vam čaj pomogne prilikom prehlade, u njega se dodaje ljuta aleva paprika.

Čaj od đumbira se može napraviti i sa đumbirom u prahu, ako nemate svež. Za ovu svrhu se pomeša 1 kašičica meda sa pola kašičice mlevenog đumbira i preliva se sa 200 mililitara vrele vode. Pokriva se tacnicom i ostavlja na 15 minuta.

U čaj od đumbira se mogu dodati i druge vrste čaja. U tom slučaju, on se priprema tako što razredimo već gotov čaj od đumbira sa gotovim crnim ili zelenim čajem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest