bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je štetna instant kafa i kafa 3u1

Da li je štetna instant kafa i kafa 3u1

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2271
3 u 1

Prednosti konzumacije kafe su nam itekako poznate iz najrazličitijih kampanja za popularizaciju ovog napitka. Lakše buđenje i budnost tokom celog dana su samo deo njih. Ali da li je baš toliko korisna svaka vrsta kafe koja se predlaže na tržištu?

Šolja sveže skuvane kafe sa mlekom je idealan način da se osvežimo. Aroma kafe stimuliše umereno oslobađanje serotonina - hormona sreće i antidepresanta. Rezultat umerene upotrebe kafe je očigledan - raspoloženje i budnost.

Ali šta je sa instant kafom?

Sadržaj zrna kafe je minimalan - oko 15%. A kvalitet je često pod znakom pitanja, jer većina proizvođača kafe u zrnu prodaje "loša" zrna proizvođačima instant kafe.

kafa

Sa druge strane, kod proizvodnje instant kafe se koristi sorta robusta, a ne kvalitetna arabika. Time se troškovi smanjuju i do 10 puta, dok istovremeno robusta sadrži mnogo više kofeina - tj. ona omogućava ulaganje manje kafe.

Kod proizvodnje kafe u zrnu, zrna su podvrgnuta prženju i mlevenju na čestice veličine 1, 5-2 mm. Sledi nekoliko sati stajanja istih u vrućoj vodi pod pritiskom od 15 atmosfera. Dobijeni ekstrakt se hladi, filtrira i suši toplim vazduhom, i na kraju ohlađuje i pretvara u prah.

A pošto ima samo 15% od kafe, preostali deo instant kafe su veštačke boje i arome. S druge strane, kofein sadržan u njoj nema nikakve veze sa onim u svežoj kafi.

neskafa

Nakon što je prošao kroz nekoliko faza prerade, kofein u instant kafi se izbacuje iz tela za 10 sati i efekat budnosti traje samo 2-3 sata. Otud dolazi predoziranje kofeinom, koje je štetno po zdravlje.

Pakovanja kafe 3u1

Mnogi ljudi više vole 3u1 instant kafu jer ima slab efekat i nema dejstvo prave kafe. Ove osobine ove "neočekivano dobre kombinacije", međutim, su zbog minimalnog sadržaja kofeina. Pravi se uglavnom od šećera, glukoznog sirupa, biljnog ulja, instant kafe i proteina mleka.

U malim paketima, instant kafa ima veliku koncentraciju štetnih E konzervanasa. Samo 100 grama sadrži 418 kalorija, 1, 7 g belančevina, 77, 3 g ugljenih hidrata i 12, 8 g masti.

Proizvodnja kafe u kesicama je ista kao proizvodnja instant kafe, ali na kraju se dodaju svi navedeni proizvodi. Time ona postaje daleka nama poznatoj istinitoj i aromatičnoj kafi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest