bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Namirnice koje sadrže biotin: Zašto su toliko korisne?

Namirnice koje sadrže biotin: Zašto su toliko korisne?

Djemile CheshlievaDjemile Cheshlieva
Šef kuhinje
2576
Vitamin B7

Biotin je drugi naziv na vitamin B7. Može se sresti i naziv vitamin H. Biotin je rastvorljiv u vodi i proizvode ga bakterije u debelom crevu. Iz razloga što je rastvorljiv u vodi, ovaj vitamin se ne zadržava u telu.

Nedostatak biotina u telu može biti uzrok pojedinih problema sa zdravljem. Preporučena dnevna doza biotina zavisi od faktora kao što su uzrast, pol i niz drugih faktora. Nacionalna američka akademija nauka preporučuje dnevni unos biotina prema uzrastu, i to:

0-6 meseci - 5 mkg;

6-12 meseci - 6 mkg;

1-3 godine - 8 mkg;

4-8 godina - 12 mkg;

9-13 godina - 20 mkg;

14-18 godina - 25 mkg;

19 i više godina - 30 mkg;

Za vreme trudnoće - 30 mkg;

Za vreme dojenja - 35 mkg

Namirnice koje u sebi sadrže biotin, takođe su bogate mastima, kalorijama i imaju visok nivo holesterola u sebi.

1. Paradajz - osim što je bogat likopenom, vitaminima i mineralima, takođe je bogat i biotinom. Jedna činija paradajza sadrži 7.20 mkg biotina i to pokriva 24% dnevne potrebe tela za biotinom.

2. Badem - dobar izvor biotina, masti i kalcijuma. 10 g badema sadrži 6.2 mkg biotina i to obuhvata 49% preporučenog dnevnog unosa.

Jaja

3. Jaja - žumance je izuzetno bogato biotinom. Važno je da se žumance jede kuvano, jer ako se jede nekuvano, može dovesti do suprotnog efekta, tj. do deficita biotina. Jedno srednje veliko jaje sadrži između 13 i 25 mkg biotina, što čini 27% dnevne potrebe za ovim vitaminom.

4. Luk - veoma korisno povrće bogato biotinom. Jedna mala činija luka sadrži 7.98 mkg biotina, što je 27% dnevnog unosa.

5. Kvasac - samo 7 g kvasca sadrži 1.4 - 14 mkg biotina.

6. Pšenični hleb - neverovatan izvor biotina. Samo jedna kriška ovog hleba sadrži od 0.02 do 6 mkg vitamina B7.

7. Crveno meso - crveno meso, a posebno džigerica i bubrezi su bogati biotinom. 84 g kuvane džigerice sadrži od 27 do 35 mkg biotina.

Činija sa malinama

8. Maline - veoma bogate mineralima i vitaminima, kao i biotinom. Jedna manja činija malina sadrži 0.2 - 2 mkg biotina, što je 8% dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom.

9. Suncokret - izvor omega-3 masti. Ako se umereno konzumira, može biti blagotvoran po organizam. 9 g suncokreta u sebi ima 7.2 mkg biotina.

10. Lešnik - ukusan i veoma zdrav dodatak ishrani, koji samo u 5 g sadrži 4.1 mkg biotina.

11. Bosiljak - sušeni bosiljak je veoma bogat vitaminima, mineralima i biotinom. 1 g bosiljka sadrži 0.6 mkg biotina.

12. Ljuta paprika - 2 g mlevene ljute paprike sadrži 1 mkg biotina.

13. Senf - u 6 g senfa ima 9.5 mkg biotina.

Druge namirnice koje sadrže biotin su: pečurke, avokado, puter od kikirikija, sir, karfio, banane, soja, šargarepe, slatki krompir, ovas, kiselo mleko, jagode, lubenica, grejpfrut, krastavac.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest