Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Režim ishrane za ljude iznad 50 godina

Režim ishrane za ljude iznad 50 godina

Odrasli ljudi

Kada čovek napuni 50 godina, počinje da više obraća pažnju na ishranu i način života. U ovim godinama bi trebalo da ljudi imaju 4-5 manjih obroka dnevno.

Na taj način se želucu omogućava pravilan rad, nivo šećera u krvi će biti dobar, a krvni pritisak normalan. Kako bi se organizmu obezbedile hranljive materije, ishrana pedesetogodišnjaka bi trebalo da je raznovrsna i da sadrži dosta vitamina i minerala.

Starenjem se procesi u organizmu usporavaju. Pojavljuju se bolovi u želucu, creva postaju lenja, javlja se opstipacija i još niz raznih drugih problema. To je tako, jer u tim godinama počinje da se smanjuje salivacija i proizvodnja želudačnih sokova, pa se samim tim i metabolizam usporava. Čovek prvo očima jede, a kada se jede sve što oku deluje lepo, slede problemi.

Trebalo bi obratiti pažnju na način ishrane, šta se pije i na način života uopšte. Dosta loših životnih navika su uzrok nezdravog načina života. Tu spadaju obroci pre spavanja, ispijanje kafe na prazan stomak, prekomerno soljenje hrane i slične navike koje se teško menjaju.

Ljudi iznad 50 godina imaju običaj da jedu hranu koja se brzo sprema, a tu spada i razna konzervirana hrana. Čest uzrok ovakom načinu života jeste nestabilna finansijska situacija. Često ljudi zaboravljaju sveže voće i povrće, jer ga ne mogu priuštiti.

Javljaju se i problemi sa zubima, a to sa sobom zahteva i veću pažnju i ograničavanje u odabiru namirnica. Biraju se namirnice koje su mekše i kašaste, tj. koje se lakše žvaću. To za posledicu ima bolove u želucu. Zanemaruju se namirnice bogate vlaknima, kao i zrnasta hrana.

Mleko i mlečni proizvodi

Neretko se konzumira hrana koju telo lakše usvaja, a tu spadaju napolitanke, keks, kao i proizvodi od čokolade. Rezultat takvog nepravilnog načina ishrane je, s jedne strane, gojaznost, a sa druge, naglo mršavljenje. Preporučuje se hrana koja je bogata mineralima i belančevinama kao što je to pirinač, ovsena kaša, makarone, krompir i zrnasta hrana.

U režim ishrane kod pedesetogodišnjaka bi trebalo da se makar jedno sedmično uključi manje masno meso, a riba se preporučuje 2 puta sedmično. Najbolje je da meso bude pileće ili juneće. Ova vrsta namirnica sprečava pojavu ateroskleroze i bolesti srca.

U ovom dobu života jaja ne bi trebalo izbegavati, ali bi trebalo smanjiti njihov unos. 2 - 3 jaja nedeljno je sasvim dovoljno da se nađe na meniju. Nemoje zaboraviti i na mlečne proizvode, koji su pravi izvor kalcijuma, a on čuva zube i kosti. Poželjno je da se makar jednom nedeljno jedu variva poput sočiva, pasulja ili soje.

Namirnice bi trebalo da budu začinjene raznim korisnim začinima, koji pre svega ne iritiraju želudac, a to su origano, majčina dušica i nana. Voće i povrće jedite sveže ili bareno.

Na taj način se čuvaju hranljive materije. Preporučuje se i uzimanje 2 kašike maslinovog ulja na dan. Hranite se dobro i budite zdravi i nakon 50 godina!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest