Meso je igralo važnu ulogu u ishrani čovečanstva od pamtiveka, ali s njim ne treba preterivati. Poznato je da je dobro da se izbegava ovčije, svinjsko i goveđe meso, jel sadrže veću količinu holesterola, pa čak se dovode u pitanje i suvlji i nemasniji delovi.
Ali nije samo izbor mesa bitan kad vam je dosta posnih jela, već i način na koji ga spremate. Evo kako možete da pripremite dijetetsko meso.
- Zaboravite na prženje i pohovanje mesa. Ako vam se toliko prijede spremljeno na taj način, izaberite površinsko prženje, pri čemu se meso stavlja bukvalno u sekundama ili najviše dva minuta na masnoću, nakon čega se ocedi dobro na kuhinjskom ubrusu;
- Najdijetetskiji način na koji možete da spremite meso je kuvanjem, kuvanjem na pari, na grilu ili u rerni;
- Nezavisno koju od nabrojanih metoda za termičku obradu mesa izaberete, dobro je da birate zečeće pileće ili ćureće meso;
- Svinjsko meso je među najmasnijim, tako da ukoliko vam se prijelo birajte samo svinjsku pečenicu. To je lako i brzo, samo ga isečete na tanke šnicle, začinite po ukusu i zapečete na gril tiganju nekoliko minuta;
- Kada pripremate supe sa mesom nije neophodno da stavljate masnoću, jer će meso pustiti svoju;
- Nezavisno na koji način ste izabrali da pripremite meso, prethodno sklonite sve vidljive masnoće s njega. Obično su oko kože, a dobro je da sklonite i samu kožu. To važi i za sve opne i žile. Za mnoge ljubitelje mesa nema ničeg ukusnijeg od preprečene kože pileta, ali je činjenica da je ona jedna od najkaloričnijih;
- Teleće meso je veoma korisno, ali uvek sklonite opne i žile s njega kao i masne delove;
- Koliko god da su uksune pržene ili pečene kobasice i sudžuci, dobro bi bilo da zaboravite na njih, ako ne želite da imate problema sa težinom. Osim što imaju prekomeran sadržaj soli za kuvanje i svakakve druge konzervanse, često sadrže i dosta masnoća;
- Izbegavajte dimljenje mesa. Neosporno ona su jedan od najvećih delikatesa na trpezi, ali istovremeno većina ih je previše kalorična.
Komentari