Vitamin T

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196272
Susam

Vitamin T je pretposlednji u azbuci vitamina i o njemu se ne zna mnogo. Dokazano je da je vitamin T koristan i potpomaže stvaranje belih krvnih zrnaca u organizmu, kao i koagulacije, tj. zgrušavanja krvi i stvaranje trombocita. Glavni poznati izvori vitamina T su jaja, tačnije žumanca i susam.

Vitamin T spada u retke vitamine i do dan danas nauka nije dala neke dodatne informacije o njegovim karakteristikama, upotrebi i koristima.

Vitamin T je rastvorljiv u vodi i alkohol ga uništava. Poznat je još i kao torulitin (torulitine).

Iako je klasifikovan kao vitamin, njegova definicija ga ne određuje kao vitamin u potpunosti, što za mnoge ljude ovaj vitamin to i ne predstavlja. Naziv vitamin T ljudi često koriste za tekilu ili testosteron. Postoji čak i meksička dijeta sa vitaminom T, koja podrazumeva ishranu sa takosima, tortiljama i tortasima velikim sendvičima).

Prema definicji za vitamin, on se karakteriše kao hranljiva materija koja je u malim dozama važna za regulisanje razmene materija u organizmu. Vitamini A, B, C, D, E i K u potpunosti odgovaraju deficiniji, dok vitamin T ne ispunjava sve kriterijume i još uvek je pod znakom pitanja. Većina proizvođača dodataka ishrani ga ne uključuju u kataloge, pa se vitamin T ne može aći na tržištu.

Izvori vitamina T

Glavni izvori vitamina T su žumanca, susam, seme susama, pasta i tahini od susama. Ponekad se ovaj vitamin naziva i Sesame Seed Factor.. Prema nekim istraživanjima, dobar izvor vitamina T je bundeva. Vitamin T se u velikim količinama može naći u epidermisu pojedinih insekata i nakon fermentaije kvasca.

Supa od bundeve

Dnevna doza vitamina T

Budući da vitamin T nije u potpunosti priznat kao vitamin i kao suplement važan zazdravlje čoveka, mnogim medicinskim specijalistima je teško da odrede preporučenu dnevnu dozu, pa čak i za one koji hoće da ovaj vitamin uključe u svoju ishranu. Svi vitamini imaju preporučenu dnevnu dozu ili se njihov unos može prilagođavati svakom organizmu, režimu ishrane i dijeti.

Pred specijalistima je gotovo nerešiv zadatak da odrede nivo predoziranja vitaminom T i u kolikim dozama bi on bio toksičan. Ne postoji jednoglasan odogovor da li se vitamin T treba konzumirati redovno i u kojim količinama. Može se samo pretpostavljati da konzumacija alkohola utiče na defiit vitamina T u organizmu.

Koristi od vitamina T

Kako esperti kažu, vitamin T je jedini vitamin koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata, proteina i masti u telu. On pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema. Vitamin T reguliše razmenu homo - citozina i rešava probleme sa pigmentacijom kože. Može se reći da vitamin T daje potrebnu energiju organizmu kako bi obavljao svakodnevne aktivnosti.

Susam u činiji

On pomaže da se uneta hrana pretvori u energiju. Vitamin T ima sposobnost da čuva nervni sistem i da daje energiju mozgu. Jedna od najvažnijih funkcija vitamina T se dovodi u vezu sa razgradnjom ugljenih hidrata, koji oslobađaju energiju u telu.

Redovna konzumacija proizvoda koji sadrže vitamin T, a tu spadaju bundeva, tahini, susam, pozitivno deluje na celokupno zdravstveno stanje organizma, pa ne daju povoda da se u telu razvijaju oboljenja. Pošto potpomaže koagulaciju krvi i proizvodnju belih krvnih zrnaca u organizmu, vitamin T se pokazao kao veoma važan za profilaktiku pojedinih oblika anemije i hemofilije.

Prema nekim dijetolozima, vitamin T je veoma koristan, jer sprečava gojenje. Ako stalno konzumira bundevu, čovek na taj način omogućava svom organizmu da lako usvoji tešku hranu, a to samo po sebi sprečava i gojenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji