Smeđi pirinač

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
4049088
smeđi pirinač

Smeđi pirinač, ili kako ga većina naziva dijamantom među zrnastim namirnicama i hlebom je veoma korisna namirnica, čija hranljivost i ukus okupljaju mnoge poštovaoce širom sveta. Zanimljiva je činjenica da su sve vrste pirinča pre bilo kakve obrade u stvari smeđi pirinač.

Međutim, kroz vodenicu se odstranjuju ljuske /spoljašnji sloj/ zrna. Beli deo zrna pirinča se skoro u potpunosti sastoji od ugljenih hidrata, dok ljuske koje se uklanjaju sadrže sve hranljive materije. Zato je smeđi pirinač mnogo kvalitetniji od belog. Kod smeđeg pirinča, jedino što se uklanja je ljuska oko zrna koja se ne jede. Ova vrsta pirinča je najbogatija nutrijentima od svih ostalih vrsta.

Smeđi pirinač ima braon boju, a u nekim slučajevima se može primetiti i sasvim blaga, skoro neprimetna, zelenkasta nijansa. Prirodno ima jaču aromu, pa se često može pomešati i sa plesnima.

Sastav smeđeg pirinča

beli i smeđi pirinač

Prema hranljivim sastojcima, smeđi pirinač je daleko iznad belog pirinča. Jedna šolja smeđeg pirinča sadži 3.5 g vlakana, dok ista količina belog sadži nešto manje od jednog grama. Osim što je bogat vlaknima, ova vrsta pirinča sadrži i ugljene hidrate, minerale, masti, vitamine B grupe, kalijum i selen.

100 g smeđeg pirinča sadrži 12.4% vode, 362 kcal, 3.5 g vlakana, 76 g ugljenih hidrata, 2.7 g masti, 7.5 g proteina, 0 g holesterola i 0 g šećera.

Odabir i čuvanje smeđeg pirinča

Pri kupovini smeđeg pirinča uvek obratite pažnju na pakovanje, da li možda ima nekih tragova buđi ili drugih neispravnosti. Na deklaraciji bi trebalo da piše informacija o proizvođaču i roku trajanja.

Smeđi pirinč čuvajte na tamnom i hladnom mestu, gde neće biti direktnog kontakta sa sunčevom svetlošću. Temperatura mesta gde čuvate pirinač ne bi trebalo da bude viša od 20 stepeni, a vlažnost vazduha ne bi trebalo da bude iznad 75%. Kao što već možete zaključiti, smeđi pirinač je osetljiv na visoke temperature, tako da ako hoćete da vam duže traje, čuvajte ga na hladnom mestu.

Smeđi pirinač u kulinarstvu

Smeđi pirinač je veoma ukusan, ali zahteva i dužu pripremu od belog pirinča. Prvo dobro operite pirinač, najmanje tri puta u hladnoj vodi. Zatim ga ostavite da odstoji u vodi najmanje pola sata.

pilav za smeđim pirinčem

Ocedite ga i zagrejte ringlu, da bude umerene temperature. Isipajte pirinač u šerpu i mešajte ga, kuvajući ga istovremeno. To će potrajati nekoliko minuta, a onda će pirinač postati aromatičan, a njegova zrna skoro suva.

Dodajte kašičicu soli i masti, a kada počne da ključa, poklopite. Neka se kuva najmanje 40 minuta na tihoj vatri, a zatim ugasite ringlu i sklonite poklopac posle 15 minuta. Na ovaj način pirinač će biti veoma ukusan i aromatičan, a možete ga kombinovati sa mesom ili povrćem po izboru.

Drugi takođe ukusan način za pripremu smeđeg pirinča jeste da se skuva sa bujonom od povrća ili pečuraka. Pod bujonom se podrazumeva voda od kuvanog povrća na pari sa začinima. Možete začiniti i sa kurkumom, pa ćete dobiti aromatičan pirinač žute boje.

Ako volite da eksperimetišete, možete pirinču dodati i indijski orah, sitno iseckanu jabuku, suvo grožđe, brusnicu, kockice manga, beli luk i luk. Pirinač koji je skuvan u bujonu od pečuraka i poslužen uz pečurke je ukusno jelo kome će retko ko odoleti.

Koristi od smeđeg pirinča

vrste pirinča i heljda

Smeđi pirinač ne sadrži gluten, kojeg ima skoro u svim zrnastim namirnicama, a uzrok je mnogih alergija. Skrob koji se nalazi u njemu ne doprinosi gomilanju masnoća, što je isto od velikog značaja. Osim što ne dopirnosi gomilajnu masnoća, on poboljšava metaboličke procese, jer sadrži dosta vlakana.

Visok sadržaj kalijuma će pomoći u onim danima koje smo odredili za detoksikaciju ili da malo rasteretimo organizam. On eliminiše natrijum iz organizma, koji je glavni uzročnik osećaja nadutosti.

Smeđi pirinač smanjuje nivo holesterola, sadrži mangan, koji pomaže vašem telu da se izbori sa stresom, a osim toga jako je koristan i za kožu. Visok sadržaj vitamina B grupe i ugljenih hidrata stimulišu proizvodnju serotonina, pa stoga smeđi pirinač deluje i kao moćan antidepresiv.

Smeđi pirinač snižava nivo šećera u krvi, a naučna istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju pirinač najmanje dvaput sedmično, imaju manje šanse da obole od dijabetesa. Iz tog razloga je smeđi pirinač na meniju dijabetičara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas