Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da skuvamo savršen pirinač

Kako da skuvamo savršen pirinač

NevenaNevena
Početnik
7
Kuvanje pirinča

Nemojte misliti da je nemoguće da skuvate mekani beli pirinač, zrna koja su odvojena jedno od drugog, i ne liče na kašu. Moguće je, ako znate nekoliko kulinarskih tajni, kao što je tačna količina vode, toplota i debeli poklopac pri ruci.

Pogledajte korake koji će vam pomoći da ostvarite ovaj zadatak:

1. Isperite i natopite

Isperite pirinač nekoliko puta u hladnoj vodi. Dva su razloga za ispiranje pirinča. Neke od fabrika koje proizvode pirinač stavljaju talk kao pomoćno sredstvo pri mlevenju. Drugi razlog je što se na taj način ispira skrob koji čini pirinač lepljivim.

Vrste pirinča

Za većinu jela možete da dobijete dobrar rezultat i bez natapanja pirinča. Ako je pirinač star, natapa se na 30 minuta, što čini zrna krhkijim. Ne zaboravite da dobro iscedite vodu, da ne koristite veću količinu vode pri kuvanju.

2. Prost način kuvanja

Ima mnogo različitih načina za kuvanje pirinča, ali najlakši način je absorpcijom: pirinač se pripremi u odmerenu količinu vode, tako da se tokom kuvanja absorbuje sva voda. Jer kad nivo vode padne, para će dovršiti kuvanje.

Ključ ove metode je da odredite tačnu količinu vode. Opšte pravilo je da koristite jednu i po do jednu i tri četvrtine šolje vode na šolju dugozrnastog belog pirinča, a običan pirinač se kuva u odnosu 1:3 s vodom.

Kuvanje pirinča

Smeđi pirinač traži više vode, a onaj sa manjim zrnom iziskuje manje. Imajte u vidu da vam više vode daje mekši i lepljiviji pirinač, a manje vode vodi do tvrđeg pirinča, pogodnog za salate s pirinčem.

3. Ostavite ga da odstoji

Nakon otrpilike 12 minuta tečnost treba da se absorbuje. Ako pirinač servirate sada, videćete da je najgornji sloj mekši od onog ispod njega, koji može biti mnogo vlažniji i krhkiji. Sad treba da pokažate strpljenje.

Neka pirinač stoji daleko od vatre bar pet minuta ili najviše 30, pod poklopcem i da ga ne dirate. To dozvoljava da se vlaga preraspodeli, što vodi do ravnomernije strukture slojeva.

Razume se, ako želite možete da kuvate pirinač u posebnoj šerpi za pirinač. Ali ako vam nije potrebna toliko velika količina, bolje je da nastavite da ga kuvate na ringli.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest