Boranija

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
196275
Boranija

Boranija (Phaseolus vulgaris) je jednogodišnja biljka, koja raste od juna pa sve do jesenjih meseci, avgusta - septembra. U suštini boranija predstavlja neuzrele plodove pasulja koji se nalaze u mahuni. Ova biljka je veoma osetljiva na niske temperature i hladnoću, voli vlagu i umereno sunce.

Boranija je široko rasprostranjena kultura kod nas, gaji se u plasteniku, odakle se i bere u periodu između aprila i decembra. U svetu je kultivisano preko 100 vrsta boranije, a najviše se gaji u Evropi i Africi - u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Holandiji, Turskoj, Egiptu.

Boranija se smatra jednom od najranije odgajanih biljaka, a zemljom porekla se smatra Afrika i Azija. Arheološka nalazišta ukazuju na to da se seme kukuruza, bundeve i boranije gajilo još pre 3000 godina pre nove ere u Južnj Americi, tačnije Meksiku.

Glavni uslov da boranija bude kvalitetna jeste da bude "bez končića". Prvi oblik takve boranije je kultivisan daleke 1894. godine, i to od strane Kelvija Kenija (Calvin Keeney), koji se takođe smatra ocem ove biljke. Boranija nije popularna samo u Evropi i Africi. U SAD je ona jedan od biljaka koje su obavezne kao garnir jelima za Dan zahvalnosti. Postoje dve osnovne vrste boranije - niskog i visokog rasta.

Sastav boranije

Krompir sa boranijom

Boranije je veoma dobar izvor vitamina A i vitamina C. Jedna porcija boranije obezbeđuje telu 17% preporučene dnevne doze vitamina A i 20% preporučene dnevne doze vitamina C. Osim toga, ova biljka je bogata vlaknima, niskokalorična, a sadrži i znatne količine gvožđa i kalijuma.

Kalorije od masti koje dospevaju u naš organizam kada konzumiramo boraniju jedva dostižu 1 kcal. Jedna puna šolja boranije sadrži 2 g proteina. Poželjno je znati da boranija sama po sebi ne može zadovoljiti hranljive potrebe čoveka, pa se preporučuje konzumacija bornaije uz neko osnovno jelo ili uz salatu.

Ova mahunarka ima nizak sadržaj natrijuma i veoma nizak sadržaj zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, bakra i odličan je izvor vitamina K, folne kiseline i mangana.

100 g boranije ima:

energija - 129 kJ (31 kcal)

uglenji hidrati - 7, 1 g

vlakna - 3, 6 g

šećeri - 3, 26 g

masti - 0, 1 g

proteini - 1, 8 g

vitamin C - 16 mg (27%)

gvožđe - 1 mg (8%)

kalijum - 200 mg (4%)

voda - 90 ml

100 g konzervirane boranije ima:

energija - 15 kcal

ugljeni hidrati - 3, 50 g

vlakna - 1, 50 g

šećeri - 0 g

masti - 0, 10 g

proteini - 0, 80 g

vitamin C

gvožđe

kalijum

voda - 95 ml

Odabir i čuvanje boranije

Važno je da izaberete svežu boraniju, jer ako odstoji, onda neće imati lep ukus, a biće i teška za spremanje. Kada birate boraniju, vodite računa da mahune budu bez braon tačkica ili nekih povreda i nabora. Posebno je važno da mahune ne budu meke, ali da lako pucaju. To je već siguran znak da je boranija sveža i da je sačuvana maksimalna hranljiva vrednost.

Rok čuvanja boranije nije dug. Kao i drugo povrće, za 2 dana boranija može izgubiti svežu zelenu boju, da se pojave fleke i da uvene. Čuvajte je u donjoj pregradi frižidera oko 2-3 dana u odgovarajućem pakovanju. Ako hoćete da boranija ima duži rok trajanja, onda je možete izblanširati u posoljenoj vodi, a ako dodate i malo sode bikarbone, zadržaće svežu boju. Zatim je odložite u plastičnu kutiju sa poklopcem i zamrznite.

Boranija sa svinjetinom

Priprema boranije

Kako biste pripremili boraniju za kuvanje, prvo je očistite. Pomoću noža odsecite vrhove sa obe strane mahune i onda operite boraniju. U kulinarstvu se boranija koristi kao garnir i dodaje se raznim salatama, mesu i ribi. Kod nas se sa boranijom prave čorbe, paprikaši, đuveč i zimnica. Boranija se slaže sa namirnicama i začinima kao što su to čubar, luk, beli luk, dimljena slanina, peršun, majčina dušica i majoran. Ako se priprema na pari sa drugim povrćem, boranija je odličan garnir.

Koristi od boranije

Boranija je dijeteska namirnica, jer sadrži malo kalorija, a bogata je vitaminima i mineralima koji su važni za zdravlje čoveka. Jedna je od namirnica koje bi trebalo da budu stalno prisutne na našoj trpezi, jer ima sposobnost da jača imuni sistem i da poboljšava razmenu materija.

Boranija je pogodna namirnica za osobe koje imaju dijabetes. Osim toga, pomaže kod visokog krvnog pritiska i upala bešike. Narodna medicina preporučuje čaj od osušenih mahuna boranije kod ovakvih oboljenja.

Boranija sa parmezanom

Štetnost boranije

Kako stručnjaci tvrde, boraniju ne treba jesti sirovu, jer u svežoj boraniji ima toksičnog proteina - fazina. Ova vrsta proteina se nalazi u nedozrelim zrnima i nakon konzumacije može prouzrokovati želudačno - crevne probleme.

Nakon kuvanja se toksični fazin se neutrališe. Najbolje je da se boranija kuva najmanje 10 minuta, kako biste bili sigurni da neće biti nikakvih tragova toksina i da se ovaj protein u potpunosti razgradio.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas