Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako napraviti vinsko sirće u kućnim uslovima

Kako napraviti vinsko sirće u kućnim uslovima

Nina NordNina Nord
Džedaj
1086
sirće

Za pripremu raznih jela i salata nam je potrebno vinsko sirće. Korisnije i ukusnije je sirće koje ste pripremili kod kuće. Ono je aromatičan i sadrži više korisnih materija, a i priprema se bez dodavanja štetnih konzervansa.

Domaće sirće se koristi za pravljenje različitih vrsta turšija. Kako biste pripremili vinsko sirće, treba vam tri litra crnog ili belog vina, osam litara ključale vode, osamsto grama šećera, deset mililitara vinske kiseline.

U velikoj posudi pomešati vodu i vino. Dodati šećer i vinski kamen, promešati i ostaviti da odstoji na tamnom, toplom mestu. Nakon sedam nedelja procediti kroz gazu, triput savijenu.

Podeliti gotovo sirće u odgovarajuće boce i dobro zatvoriti. Ovako pripremljeno sirće čuvati na hladnom. Idealno je za pripremu salata.

ulje

Postoji još jedan način da napravite sirće kod kuće. Treba vam crno vino - sedamsto mililitara, sto mililitara sirćeta i komad daske od hrasta. Možete koristiti i belo vino, i onda će sirće imati svetliju boju.

Možete zameniti sirće u receptu sa posebnim zakvasivanjem. Iscediti sok od zrelog grožđa i ostaviti da nadođe na tamnom i toplom mestu.

Kada se proces fermentacije završi stvaranjem vina, sok od grožđa ostaviti da odstoji još malo i dobiće se sirće. Ovo sirće se koristi za zakvasivanje kod pravljenja sirćeta visoke klase.

U staklenoj posudi sjedniti vino, ovako dobijen kvasac i dodati parče hrasta. Možete staviti i prstohvat cimeta. Posudu prekriti gazom i ostaviti da odstoji na tamnom i toplom mestu. Nakon jednog meseca, iscediti sirće i sipati u flaše.

Da obično kupljeno sirće bude još mirisnije, dodati u njega pedeset mililitara crnog ili belog vina. U bocu sa sirćem staviti grančicu ruzmarina, nakon čega možete uživati u prelepom mirisu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest