bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Kalijum sorbat - priroda i štetne posledice

Kalijum sorbat - priroda i štetne posledice

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
132
Konzervansi u hrani

Da bi shvatili da li je kalijum sorbat štetan ili ne, moramo početi sa time gde ga možemo naći, za šta ga koristimo i koji su najčešći proizvodi u kojima ga ima.

Na etiketama proizvoda, kalijum sorbat se može naći pod imenom E202 - on predstavlja dijetetski suplement, koji spada u grupu konzervanasa.

Proizvodnja vina

U suštini, ovaj konzervans je zabranjen u Australiji, ali kod nas prisustvuje na većem delu etiketa prehrambenih namirnica - odobren je za korišćenje u Evropskoj uniji. Najviše se primenjuje u sprečavanju formiranja plesni i razvitka različitih mikroba i gljiva.

E202 možete naći u sledećim namirnicama - majonezu, turšiji, kobasicama, različitim vrstama sira i voćnih sokova, polufabrikatima, kiselom mleku (! ) i drugim namirnicama. Često se koristi i za pravljenje vina, kao i za pripremu kiselog kupusa.

Često se kalijum sorbat može naći i u kozmetičkim preparatima, u šamponima, gelovima za tuširanje, kremama - koristi se kao zamena za parabene. U vino se kalijum sorbat dodaje onda kada je fermentacija obavila svoj posao, i vino je pretočeno - cilj E202 je da spreči buduću fermentaciju napitka.

Konzervansi u turšijama

Kada se dodaje u turšije, a naročito u kiseli kupus, cilj konzervansa je da "preseče" turšiju.

Generalno rečeno, kalijum sorbat uspeva da produži rok upotrebe proizvoda. I uprkos svim koristima od njega, da li postoji neki razlog za brigu? Da li kalijum sorbat nosi opasnost po zdravlje na neki način?

Postoje dozvoljene vrednosti konzervansa E202, koje se koriste u proizvodnji vina, turšija i svih ostalih proizvoda, u kojima se sadrži. Drugim rečima - ukoliko se ispoštuju, ne postoji nikakva opasnost po zdravlje. Takođe se smatra netoksičnim, ako se, naravno, koristi na pravilan način i pravilno dozira.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest