Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Podignite hemoglobin na prirodan način

Podignite hemoglobin na prirodan način

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1471
Meso i povrće sa začinima

Ako ste često prehlađeni, opada vam kosa, skoro uvek hladne udove, dobro je da proverite nivo hemoglobina. U hemoglobinu ima gvožđa, koje pomaže u prenosu kiseonika od pluća do svih delova tela. Naravno, razlozi za navedene simptome mogu biti i drugi, ali je velika verovatnoća da vašem telu nedostaje gvožđa.

Kada je nivo hemoglobina nizak, obično nam daju lekove - najčešće one koji sadrže gvožđe. Ako znamo šta da konzumiramo, neće nam biti potrebno da pijemo tablete, već će sasvim dovoljno biti da se hranimo namirnicama bogatim gvožđem.

Nizak hemoglobin je naječešže znak anemije. Naravno, stanje anemije ne bi trebalo otcenjivati. preduzmite potrebne mere kako bi povećali nivo gvožđa u organizmu, kako ne bi imali dodatnih problma sa zdravljem u kasnijim godinama. Nizak nivo hemoglobina, u stvari, može biti simptom raznih oboljenja.

Namirnice koje su bogate gvožđem su one kao što je to džigerica, jezik, itd. Na drugom mestu su crvena cvekla, šumsko voće, pečurke, pasulj i na zadnjem mestu, ali ne i manje bitna, čokolada, kao i nekoliko vrsta ribe - skuša, sardina.

Ishrana kod niskog hemoglobina

Konzumirate što više piletine, svinjetine, kobasice, zečetinu, ovčetinu, jaja, koprivu, kruške, jabuke, višnje, trešnje, dunje, kajsije, jagode, šipak, drenjine, smokve, banane, sve vrste sušenog voća, a od koštunjavog - za tu svrhu su najbolji orasi. Ove namirnice su bogate gvožđem. Nemojte zanemariti i luk i beli luk.

Kako bi organizam što bolje usvojio gvožđe, izbegavajte namirnice bogate kalcijumom - tu spadaju mlečni proizvodi, a takođe i kafa i čaj, kao i integralne namirnice.

Osim što u većim količinama unosite namirnice bogate gvožđem, potrebno je da jedete i namirnice bogate vitaminom C, kao što je limun, sok od pomorandže, koji pomažu za brže usvajanje gvožđa.

Veliki doprinos ima i fitoterapija, tj. lečenje biljem. Pominjemo je na kraju, ali to ne znači da je na poslednjem mestu po svojoj važnosti. Možete da pravite čajeve od raznih biljaka, kojih ima kod nas - maslačak, korijander, kopriva, peršun (ako ne volite da ga jedete). I ne zaboravite, lečenje prirodnim proizvodima jeste uspešno, ali iziskuje duže vreme, jer se biljne materije sporo skupljaju u organizmu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest