Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Listovi kupine - koristi i primene

Listovi kupine - koristi i primene

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
20610
listovi kupine koristi

Svi obožavamo džemove, marmelade, kompote i voćne napitke napravljene od plodova kupine. Ništa manje zadovoljstvo nam donosi konzumiranje njegovih svežih plodova, za koje već znamo da su odličan antioksidans i donose nebrojene koristi našem zdravlju.

Međutim, ako pročitate sledeće redove, iznenadili biste se da nisu manje korisni ni listovi kupine i to najmanje zbog činjenice što sadrže mnogo više vitamina C od plodova ovog žbuna.

Slično malinama i kupine se često sreću u divljini, uglavnom u planinskim područjima, u blizini reka i puteva. Nažalost, verovatno zbog činjenice što je kupina dosta trnovitiji žbun u poređenju sa malinom, ljudi su je vremenom postepeno prestali uzgajati u svojim dvorištima.

Međutim, koristi kupina i njihovih listova bile su mnogo dobro poznate još našim precima i u mnogim državama kupina je poznata kao "crna malina".

Od nje mogu da se koriste svi delovi - ne samo plodovi, nego i korenje, mladice i listovi kupine. Pripremali su se lekoviti napici, kremovi i infuzi, koje i danas možemo sresti u farmaciji, kozmetici i medicini.

Listovi kupine sadrže mnogo flavonoida, aminokiselina, organskih kiselina, tanina, organskih i eteričnih ulja, vitamine A, B, C i E, kao i kalcijum, kalijum, cink, bakar i fosfor. Bogati su i antocijaninima za koje se zna da smanjuju rizik od onkoloških oboljenja. A ukoliko mislite da ovaj miks pretvara kupine u visokokalorične, varate se. Kalorija sadržanih u kupinama je manje od onih u lubenici!

U listovima kupine nalazi se salicilna kiselina koja deluje slično aspirinu, zbog čega se kupina često naziva i prirodni aspirin.

čaj od listova kupine

Osim što jačaju imuni sistem, smanjuju rizik od prehlade i snižavaju temperaturu, listovi čarobnog žbuna imaju sposobnost da nas zaštite od svih vrsta mikroba i da poboljšaju kvalitet naše krvi.

Od davnina su se infuzije listova kupine koristile protiv upala mokraćnih organa i protiv dijabetesa, a Rimljani su pravili obloge od lista kupine za brže zaceljivanje rana.

Kao što smo rekli na početku, listovi kupine su jak antioksidans koji smanjuje rizik od onkoloških oboljenja (smatra se da pokazuje efekat u lečenju raka dojke). Međutim, oni doprinose i celokupnom jačanju našeg zdravlja i očuvanju našeg mladolikog izgleda.

Napici od listova kupine se preporučuju ženama koje pate od neredovne menstruacije, od bolova za vreme menstruacije, od preobilnog krvarenja ili opšte slabosti za vreme menopauze.

Ako patite od dijareje, onda obavezno pripremite čaj od listova kupina, zato što oni imaju jak antiupalni efekat. I za razliku od prodavanih u mreži apoteka sintetičkih preparata, u potpunosti su prirodan proizvod. Pravi dar iz Prirode!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest