Ako vas iznenade gosti, a nemate čime da ih poslužite, napravite ova laka i brza jela, koja će se svima topiti u ustima. Jedno od njih je meso sa krompirom na francuski način.
Isecite 500 g mesa - teletine ili svinjetine, isecite 5 većih krompira, 1 glavicu luka i ređajte po slojevima. Posipajte rendanim kačkavaljem i prelijte sa malo majoneza, pecite dok ne dobije zlatkastu boju. Pobiberite, posolite i dodajte zelene začine.
Za vegetarijance ili kao garnir možete pripremiti krompir sa lukom. Isecite 2 glavice luka na kolutiće i malo ih propržite sa maslacem, zatim dodajte 5 kašika brašna i 500 ml bujona.
Skuvajte 1 kg krompira, ogulite ih i isecite na kolutove. Stavite ih u sos, posolite i pobiberite, pa ostavite da se prodinstaju na jakoj vatri 5 minuta.
Posipajte preko zelene začine i poslužite dok je vruće. Još brže se prave italijanski topli sendviči. Potrebno vam je 6 kriški hleba, 2 paradajza, 2 šake sitno iseckane šunke, 1 paprika, 4 pečurke, 2 čena belog luka, 100 g krem sira, malo rendanog kačkavalja.
Hleb blago zapecite na tosteru ili u rerni. Pečurke, paradajz i papriku isecite na kockice. Poređajte ih preko folije pecite ih na 180 stepeni nekih 10 minuta.
Kriške premažite krem sirom, posipajte preko sitno iseckan beli luk, rasporedite šunku. Odozgo rasporedite papriku i pečurke, pa zatim paradajz.
Pecite 10 minuta na 180 stepeni. Vruće sendviče posipajte kačkavaljem.
Ako vam gosti vole slatko, onda ih obradujte brzim kolačem od banane. Potrebne su vam 3 banane, 200 g brašna, 2 kašičice praška za pecivo, 100 g otopljenog maslaca, 2 jajeta, pola šoljice šećera, 3 kašike kiselog mleka, 125 g suvog grožđa.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, Za to vreme banane ispasirajte, da dobijete pire. Mutite maslac, jaja i šećer, dok ne dobijete penu. Dodajte bananu i kiselo mleko, pa promešajte.
Dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Dodajte i suvo grožđe i pažljivo promešajte. Peite u nauljanoj tepsiji koju ste posipali brašnom. Pecite oko 40 minuta dok ne porumeni.
Komentari