Ako čekate goste, iznenadite ih ukusnim i elegantnim jelima.
Takvo jelo su špagete sa norveškim sosom. Potrebni sastojci: 200 g špageta, 50 g kačkavalja, 20 šampinjona, 2 paradajza, 2 čena belog luka, 1 glavica crnog luka, 30 ml belog vina, 200 ml tečne pavlake, 2 kašike maslaca, 2 prstohvata đumbira, 2 prstohvata muskatnog oraščića, pola kašičice aleve paprike, so po želji.
Špagete se kuvaju u posoljenoj vodi, tako da ne budu prekuvane. Luk sitno iseckajte, a takođe i čenove belog luka.
Paradajz poparite u kipućoj vodi, ogulite ih i isecite na male kocke. Pečurke operite i isecite na krupnije komadiće.
U dubokom tiganju otopite maslac i pržite luk, dok ne postane staklast, pa dodajte beli luk i pečurke, pa dinstajte oko 3 minuta.
Dodajte vino i dinstajte još oko pola minuta. Dodajte pavlaku i kačkavalj, koji ste iseckali na kockice.
Sos promešajte i ostavite neka se kuva dok se ne zgusne. Gotove špagete dodajte sosu, promešajte i za minut je jelo gotovo.
Ukusno i elegantno jelo, odlično za goste, je i teleći rolat sa sosom od povrća.
Potrebni sastojci: 600 g telećeg mesa, 120 g slanine, 1 šargarepa, 1 crvena paprika, 1 glavica luka, mirođija i peršun po želji, 2 čena belog luka, 2 kašike senfa, 2 kašike brašna, maslinovo ulje za prženje, so i biber po želji.
Meso operite, osušite i isecite na pola, kao za koricu za tortu, ali ne do kraja, da može da se otvori kao knjiga. Pokrijte plastičnom folijom, pa čekićem za meso izlupajte, tako da dobijete veliki pravougaonik.
Meso premažite senfom i preko poređajte komadiće slanine. Meso uvijte u rolat i obmotajte ga koncem. Istrljajte ga solju i biberom i posipajte brašno sa svih strana. Propržite ga u dubokom tiganju, sa svih strana.
Rolat stavite u tepsiju. Šargarepu, papriku i luk očistite, krupno ih isecite, pa rasporedite oko mesa, a zatim sipajte šolju vruće vode.
Tepsiju poklopite ili stavite foliju. Pecite na 200 stepeni u rerni, oko sat vremena. Nakon toga izvadite povrće, ispasirajte i razredite smesu sosom od pečenja. Dodajte mirođiju i peršun, a zatim i sitno iseckan beli luk.
Komentari