Sve više ljudi pati od bolesti kardiovaskularnog sistema. Neki stručnjaci ih čak nazivaju i kugom XXI veka.
Jedan od ključnih faktora za razvitak srčanih bolesti su začepljene arterije. Ovo nastaje usled niza loših izbora namirnica i načina života.
Predlažemo Vam da pogledate deo namirnica, koje čuvaju arterije čistim.
Beli luk
Još od davnina se beli luk koristi za lečenje srčanih bolesti i hipertonije. Istraživanja pokazuju da beli luk može da spreči kalcifikaciju arterija (koja nastaje kao posledica odlaganja kalcijuma po zidovima i formiranja naslaga).
Istraživanje jednog nemačkog naučnika pokazuje da beli luk smanjuje rizik od stvaranja nano-naslaga sa 40%. Osim toga, konzumacijom belog luka se može ukloniti 20% već formiranih nano-naslaga - jednog od prvih slojeva, odgovornih za začepljenje koronarnih arterija.
Grožđe
Koristi koje srce ima od grožđa potiču iz flavonoida, koji daju ljubičastu boju voću. Flavonoidi kvercitin i resveratrol su najkoncentrisaniji u koži i semenu grožđa, a ne toliko u mesu. Specifična supstanca ima svojstvo da smanjuje nivoe tzv. lošeg holesterola, koji takođe vodi od formiranja naslaga na zidovima arterija. Redovna konzumacija grožđa smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka u krvi, koji vode do srčanih udara.
Šumsko voće
Jagode, maline, borovnice i kupine su bogate antioksidantnim flavonoidima (npr. antocijanima). Oni štite od stvrdnjavanja arterija. Osim toga, čiste naslage na zidovima arterija.
Jabuke
Jabuke sadrže pektin - rastvorljiva vlakna, koja snižavaju holesterol. Osim toga, sadrže i kvercitin, kalijum i magnezijum, koji drže krvni pritisak po kontrolom. Druge namirnice, bogate pektinom, su kruške i citrusno voće.
Komentari