Izvori inulina iz hrane

Ivanina MarinovaIvanina Marinova
Početnik
32
Izvori inulina iz hrane

Inulin pripada klasi ugljenih hidrata koji se nazivaju fruktani. Fruktani deluju kao prebiotici koji podstiču zdravlje gastrointestinalnog trakta i smanjuju zatvor. Inulin stimuliše zdravlje kostiju tako što poboljšava apsorpciju kalcijuma i smanjuje rizik od ateroskleroze smanjenjem nivoa triglicerida u krvi.

Nastavite da čitate da biste saznali koji su najbolji izvori inulina koje možete dodati svojoj ishrani.

Artičoka

Jerusalimska artičoka, takođe zvana zemljana jabuka ili topinambur, je biljka iz porodice Asteraceae koja ima brojne zdravstvene koristi. Od 14 do 19% njene težine čine inulinska vlakna. Artičoke sadrže oko 2 g dijetalnih vlakana na 100 g, od čega 76% dolazi iz inulina. Može se konzumirati i sirova i kuvana. Artičoka pomaže u jačanju imunološkog sistema i sprečava nastanak metaboličkih bolesti.

Koren cikorije

Koren cikorije je izvor inulina

Koren cikorije je jedan od glavnih izvora inulinskih vlakana - od 15 do 20% njegove težine. Često se koristi kao zamena za kafu. Inulin sadržan u korenu cikorije poboljšava zdravlje crevne mikroflore, bori se protiv nepravilnog stomaka i pomaže u razgradnji masti.

Beli luk

Beli luk je veoma ukusna biljka sa raznim zdravstvenim koristima. Oko 11% sadržaja vlakana u belom luku potiče od inulina, a 6% od prirodnih prebiotika zvanih fruktooligosaharidi. Beli luk je efikasan u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti. Takođe ima antioksidativno, antikancerogeno i antimikrobno dejstvo.

Luk

Luk i beli luk su izvori lanolina

Luk je veoma ukusno i zdravo povrće. Kao i kod belog luka, inulin čini 10% ukupnog sadržaja vlakana u luku, dok frukto-oligosaharidi čine oko 6%. Luk je takođe bogat kvercetinom, flavonoidom sa antioksidativnim i antikancerogenim svojstvima. Pored toga, ima antibiotski efekat i može poboljšati stanje kardiovaskularnog sistema.

Špargle

Špargle su izvor lanolina

Špargle su još jedno popularno povrće, odličan izvor prebiotika. Sadržaj inulina je oko 2-3 g na 100 g špargli. Konzumiranje špargle promoviše zdrave bakterije u crevnoj mikroflori i može pomoći u prevenciji nekih vrsta raka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest