Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?

Zašto su konzerve sa tunjevinom štetne?

MarinaMarina
Džedaj
22
Tunjevina u konzervi

Konzumiranje ribe i ribljih proizvoda nosi mnogo koristi za zdravlje čoveka. Ipak se čini da su tako konzervirani lišeni mnogo korisnih hranljivih materija, što doprinosi šteti od njihoog unosa.

Riba tuna je veoma bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama, jodom, gvožđem i vitaminima grupe B. U slučajevima prekomernog unosa, posebno kod rizičnih grupa - trudnica i dece, treba biti veoma pažljiv.

Dokazano konzerve sa tunjevinom su veoma bogate proteinima, jer samo jedno pakovanje dostavlja 50% od dnevnih potreba. Ali veome je važno da se pazi na često jedenje ribe tune.

Takođe, na taj način sačuvan, riblji proizvod je siromašniji omega-3 masnim kiselinama za razliku od sveže ribe. Znamo da je prisustvo ribljih specijaliteta u meniju važno za pravilno funkcionisanje kardio-vaskularnog sistema, kao i za održavanje zdrave kože i kose.

Drugi nedostatak od konzumacije konzervi s tunjevinom jeste veliko prisustvo natrijuma (soli). Prirodno, natrijum je u određenim količinama neophodan za zdravlje čoveka, ali višak dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Takvi su zadržavanje tečnosti u telu, a odatle dolazi i do povišenog arterijskog pritiska. Iz tog razloga ljudi s visokim krvnim pritiskom treba da ograniče unos konzervi ribe.

Tunjevina

I ako ste ipak u iskušenju da kupite bar jednu, pre toga pročitajte pažljivo sadržaj natrijuma, žive, šećera i dr.

Živa je nešto na šta trudnice i deca treba veoma da paze. Ako se uzima u velikim dozama, postaje toksična i veoma opasna za čoveka.

Konzerva ribe tune sadrži velike količine metilžive koja je opasan neurotoksin, koji se nakuplja i odvojenim organima i tkivima (mozak, bubrezi i dr). Simptomi trovanja živom su osećaj trzaja u različitim delovima tela, drhtanje, otežano hodanje, problemi sa vidom, umom. Opasnost je velika i za nerođeno dete, još u utrobi žene.

U konzervama sa tunom sadrži se još i jedinjenje Bisfenol A ili tačnije u pakovanju. Opasnost dolazi od činjenice da on prelazi i u sastav ribe. On utiče negativno na mozak, a veoma je opasan i za trudnoću i malu decu.

Ako volite tunjevinu, preporučujemo da probate naše recepte sa tunjevinom, a upravo:

- salatu sa tunjevinom;

- picu sa tunjevinom;

- testeninu sa tunjevinom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest