Taleđio sir

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
305815
Taleđio

Taleđio /Taleggio/ je popularni italijanski sir, koji se pravi od punomasnog kravljeg mleka. Ono ima rozikastu ili narandžastu koru i meku unutrašnjost. Taleđio je toliko lagan sir, da se bukvalno topi u ustima. Razlog da unutrašnjost sira bude veoma meka jeste taj da ovaj mlečni proizvod sazreva od spolja ka unutra. Ukus ovog sira je veoma prefinjen i nežan i ima kiselkast ukus. Aroma mu je, takođe, posebna ali ni u kom slučaju jaka. Taleđio je jedan od malobrojnih sireva koji se proizvodi već vekovima unazad.

Istorija Taleđio sira

Prema sačuvanim dokumentima taleđio sir potiče iz doline Taleđio, u oblasti Bergamo, a kako je i očigledno, sir dobija naziv po ovoj dolini. Pretpostavlja se d je lokalno stanovništvo već u 10. veku znalo tehnologiju pravljenja ovog neverovatnog sira. Oni su za pravljenje sira koristili sveže visokokvalitetno kravlje mleko od krava koje su pasle na visokim obroncima planina. U početku se Taleđio pravio samo u određeno vreme - samo leti, ali danas je velika potražnja za ovim siom, pa se on proizvodi tokom cele godine.

Vremenom se metod pravljenja sira usavršio, da bi danas sir imao narandžastu, hrapavu i aromatičnu koru, prekrivenu kristalnom solju. Ispod ove korice se krije nežna konzistencija, koja je u sredini nešto čvršća, a sa strane kremasta. Boja unutrašnjosti može varirati od beličaste do svetložute.

Proizvodnja Taleđio sira

Kao što smo već spomenuli, za proizvodnju ovog sira se koristi punomasno kravlje mleko, koje se dobija od krava koje pasu na livadama koje su visoko u planinama. Sir stoji u pećinama na umerenoj temperaturi i visokoj vlažnosti. U suštini, zahvaljujući ovim posebnim uslovima se stvara i karakteristična kora sira. Dok sazreva, sir stoji na drvenoj površini i svake sedmice se pere sunđerom.

Taleđio sa kruškama

Da sir Taleđio sazri, potrebno mu je od 25 do 40 dana. Zbog uslova koji su potrebni ovom siru, mnogi ga nazivaju i pećniskim sirom. Kvalitet Taleđio sira je regulasan zakonom, tako da sam proizvod ne može imati lažne zamene. On obično ima kockasti oblik i težinu do 2 kg. Na kori se može videti i posaban pečatt, koji se sastoji od 4 kruga, a u svakom se nalazi slovo T, koje je postavio Consorzio Tutela Taleggio. Sadržaj masti u ovom siru treba biti najmanje 48%.

Odabir i čuvanje Taleđio sira

Kada birate ovakav sir, najviše treba da obratite pažnju na samu koru sira. Ona treba da bude suva i ne mnogo prošarana, a sama boja treba da bude svuda ravnomerna. Poželjno je da kora sira bude celovita, jer ako ima vidljivih pukotina i ako se sir čuva na neodgovarajući način, on se može lako pokvariti. Zato, kada kupujete Taleđio, obavezno ga pogledajte dobro sa svih strana.

Možete ga blago pritisnuti rukom i na taj način proveriti njegovu elastičnost. Sir koji je dobar za konzumaciju će se vratiti u svoj oblik i nakon pritiskanja. Treba znati da se Taleđio sir ne treba čuvati dugo. Ako isečete jednu pogaču, onda je poželjno da sir iskoristite u sledećih nekoliko dana. Zato je dobro da se posebni komadi dobro uviju u plastičnu foliju.

Taleđio sir u kulinarstvu

Kada Taleđio sir probate prvi put, osetićete bogatu mešavinu ukusa. Poštovaoci ovog sira nimalo nisu jednodušni kada je reč o njegovim ukusima. Jedni tvrde da miris ovog sira podseća na miris badema, pa čak i sena. Drugi tvrde da njegov ukus se slobodno može uporediti sa ukusom krem supe od špargle. Treći misle da Taleđio ima blagi ukus pečuraka, a nije samo ukus, već i miris.

Rižoto sa taleđiom

Taleđio sir ima široku upotrebu u kulinarstvu, a najviše se koristi u spremanju raznih vrsta paste. Obično se kombinuje sa drugim vrstama sira kao što je Parmezan, Gorgonzola Fontina. Odličan je sastojak u receptima za pice i pite. Odlično dopunjuje ukus povrća i jela sa teletinom i pilećim mesom. Obično se dodaje na kraju i onda se malo zapeče. Naravno, može se koristiti i da se temički obrađuje.

Tada se samo iseče na komadiće i dodaje se salatama i rižotu, koji su odlični kako za ručak, tako i za večeru. Posebno je prijatna kombinacija Taleđio sira, sušenog paradajza, crnih maslina i bosiljka. Drugi, ipak, vole ovaj sir u kombinaciji sa slatkim sastojcima, pa ga kombinuju sa kruškama i medom. Sve je pitanje ukusa. Ljubitelji kvalitetnih pića veoma cene ovaj sir, pa ga koriste kao dodatak svetlim vinima, a ako je sir dosta odstojao, onda može biti i dobro meze uz žestoka pića.

Koristi od Taleđio sira

Taleđio je mlečni proizvod, koje je nije samo ukusan, već je i dosta koristan. U njegov sastav ulazi kalcijum, magnezijum, fosfor, itd. Takođe, ovaj sir je dobar izvor vitamina A, vitamina B2, vitamina B6 i vitamina E, tako da ovaj skup vitamina pozitivno utiče na ceo organizam. Konzumacija Taleđio sira utiče i na rast kose, elastičnost kože i zdravlje noktiju. On telu daje energiju i potpomaže aktivnost mozga. On, takođe, jača imuni, nervni i sistem za varenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji