Limburški Sir

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315817
Limburger

Limburški sir (Limburger) predstavlja vrstu mekog sira koji se proizvodi od kravljeg mleka. Po tradiciji se sprema u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj. Poznat je po zasićenom ukusu i jakom mirisu. U suštini zajedno s Munsterom, Taleđom, Stiltonom i Kamemberom, ubraja se među najmirisnije sireve na svetu.

Istorija Limburškog sira

Limburški sir je među mlečnim proizvodima koji imaju viševekovnu istoriju. Ovaj sir je poznat čovečanstvu još od srednjeg veka. Najpre su ga spremali monasi iz istorijskog vojvodstva Limburg. Odatle potiče i naziv sira. Do današnjeg dana zemlje nekadašnjeg vojvodstva su raspodeljene među današnjim državama, Nemačkom, Holandijom i Belgijom.

U početku Limburški sir je poznat samo u oblasti ove tri države, ali tokom prošlog veka počinje da dobija svetsku popularnost. Slavu je dobio najviše zbog karakterističnog teškog mirisa. To je s druge strane razlog da ga stranci nazivaju smrdljivi nemački sir.

Nakon četrdesetih godina 19. veka napravljen je eksperiment da se sir proizvede i u SAD i konkretnije u državi Viskonsin. Ta inicijativa je preduzeta od strane evrospkih emigranata. Godinama kasnije amerikanc Rudolf Benkerc proizvodi sir u sopstvenom podrumu upotrebljavajući pasterizovano kozije mleko. Malo nakon toga već se javljaju fabrike koje proizvode Limburški sir.

Tridesetih godina prošlog stoleća već je više od sto fabrika. Danas u SAD samo kompanija Chalet Cooperative proizvodi proslavljeni smrdljivi sir. Limburški sir se pravi i u Kanadi u Nju Haburgu, Ontario. Najveći proizvođač ovog proizvoda ipak ostaje Nemačka.

Sastav Limburškog sira

Kao svi mlečni proizvodi Limburški sir sadrži mnogo vitamina i cenjenih hranljivih materija. U njemu se sadrži izvesna količina zasićenih, polinezasićenih i mononezasićenih masnoća, holesterola, šećera, belančevina i vode. Izvor je natrijuma, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, selena, bakra, mangana, cinka, magnezijuma i fosfora. U sastavu mu prisustvuju vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B4, vitamin B5, vitamin B6, vitamin B9, vitamin B12, vitamin D i vitamin E.

Proizvodnja Limburškog sira

Kako je već bilo reči u proizvodnju Limburškog sira se stavlja kravlje mleko. Mlečna supstanca se pasterizuje na temperaturi od 72 stepena. Nakon toga ona se hladi i temparatura joj se snižava do 30 stepeni. Posle se u mleko ubacuje bakterijska kultura Brevibacterium linens i dolazi na red sledeći važan korak - dodavanje sirišta za presecanje supstance.

Nakon toga opet je vreme za zagrevanje mlečnog proizvoda do 35 stepeni. Dobijeni sir se stavlja u pravougaone kalupe i soli se. Ostavlja se da zri 14 dana u specijalnim prostorijama, gde je prisutna visoka vlažnost. Posle se temeratura snižava do 10 stepeni i Limburški sir stoji tako 2-3 meseca. Na kraju se sir šalje po trgovačkim lancima.

Karakteristike Limburškog sira

Limbursški sir

Sir namenjen za prodaju obično je pravougaonog oblika i teži 200 ili 500 grama. U početku je trošan, ali nakon prvog meseca konzistencija mu postaje mekša. Limburški sir se odlikuje žućkastom ili narandžastom ispranom koricom. Ponekad po njoj mogu da prisustvuju čestice bele buđi. Unutrašnjost sira je glatka, meka, kremasta sa rupicama. Ona se karakteriše pikantnim ukusom i mnogo oštriom aromom. Miris Limburškog sira se pojačava s protokom vremena.

Izbor i čuvanje Limburškog sira

Ovaj tip sira nije naročito rasprostranjen kod nas. Uprkos tome ako vam se desi da dođete do njega proverite da li je sir dobro upakovan, kao i da nije slučano istekao rok trajanja robe. Pri kupovini Limburškog sira čuvajte ga u frižideru, dok pazite da sir stoji dalje od ostalih hranljivih namirnica, jer postoji rizik da im da svoj jak miris.

Takođe se pobrinite da sir bude uvijen u polietilensku foliju. Ako nemate takvu, možete da ga čuvate u plastičnoj kutiji za hranu. Sir koji je čuvan u frižideru po opisanim uslovima može da se konzumira u toko tri nedelje. Ako stavite proizvod u zamrzivač, sačuvaćete ga pogodnog za upotrebu duže vremena. Ali treba da imate u vidu da ako se čuva na taj način neće imati iste kvalitete ukusa kao ni kulinarske kvalitete kao na početku.

Limburškim sir u kulinarstvu

Uz rizik da vas razočaramo, treba da kažemo da ovaj sir nije mnogo pogodan za podlaganje termičkoj obradi. Ali zato može da se stavlja u najrazličitije sveže salate gde se kombinuje sa paprikama, pradajzom, krastavcem, kukuruzom, avokadom, brokolijem. Uspešno se kombinuje i sa lisnatim povrćem kao što su kupus, spanać, zelena salata, zelje, rukola, a takođe i ćurećim i pilećim mesom.

Sir je veoma pogodan za sendviče, a najčešće se konzumira u kombinaciji sa ražanim hlebom, mladim lukom i senfom. Kombinuje se sa kiselim krastavčićima, kačkavaljem, šunkom, sardinom i inćunima. Koristi se kao dodatak pečenom krompiru s maslacem. Može da učestvuje i u sendvičima sa džemom od borovnica ili jagoda. Njegov ukus pogoduje i nekim vrstama keksa.

Limburški sir može da bude serviran i samostalno. Tada je ipak dobro da se nađe odgovarajuće piće za njega. Možete da se zaustavite na sajderu, pivu ili crnom vinu kao što je Bordi, Peti verdo ili Kaberne fran.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji