Traminac

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40490154
Traminac

Traminac (Gewürztraminer), poznat još kao Gevirctraminer i Ružin Traminac, predstavlja belu vinsku sortu grožđa koja potiče iz regije Tirol (Austrija) i Južni Tirol (Italija). Naziv je dobio od imena sela Tramin koje se nalazi u Južnom Tirolu. Traminac je odavno poznata sorta koja je tokom godina sačuvala deo svojih primitivnih karakteristika. Ceni se uglavnom zbog svoje arome i mada je specijalno stvorena sorta, nikada se nije sadila u velikim količinama.

Osim u Asutriji i Italiji traminac je rasprostranjen i u Hrvatskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Švajcarskoj, Luksemburgu, Rumuniji, SAD, Ukrajini, Novom Zelendu, Južnoafričkoj republici, Kanadi i dr. U Australiji sorta Traminac je odavno dobro poznata, ali tek u 1983. godine njegovi zasadi dostižu 800 hektara. U

U principu tokom poslednjih 50 godina moda u vinu podržava blago orijentalne arome traminca i danas tržišni značaj sorte može da se odredi kao simboličan. To inače ne važi za Elzas gde je sorta klasifikovana kao blagorodna, ali tamo je reč o specijalnom gevirctramineru kao i po rodu jedinstvenom tlu i stilu proizvodnje vina.

Karakteristike Traminca

Traminac nije toliko aromatičan i svetlije je boje prethodnik gevirctraminera koji, kako smo spomenuli, nosi ime sela Tramin u Italiji. U različitim zemljama veoma često se traminac koristi kao sinonim gavirctraminera.

Gevirctraminer ima crvenkastu boju grozdovih zrna i daje izuzetno aromatična, pikantna i teška bela vina. Mnogo mladih degustatora je podelilo da je upravo on prva i jedina sorta koju su u stanju nepogrešivo da prepoznaju.

Sorta Traminac

Pojava sorte poznate u celom svetu je interesantna. Prvobitna sorta je traminac, koji je sličan gevirctramineru, ali nije sa svetlo zelenim grožđem i nije toliko aromatičan. Traminac je jako sklon mutacijama, dok je gevirctraminer ustvari ime za jednu takvu mutacionu formu crvenkaste boje - Musque.

Vrsta traminac nije od najlakših - ni u vinogradu, ni u podrumima, pa čak ni u čaši. Dostizanje visokog alkoholnog procenta nije problem, ali nivo kiselosti može da bude opasno nizak ponekad, a kao rezultat se dobijaju teška i troma vina otvorene gorčine.

Traminac je sorta otporna na bolesti, ali kad se gaji u prohladnim regionima. Kada je klima vrela, traminac je podložniji različitim bolestima i razvija se dosta sporije. U hladnim regionima listovi grožđa su veliki i veoma grubi. Grozdovi su mali i zbijeni, sa veoma kratkom drškom, a napupeli izdanci koji su blizu postavljeni jedan do drugog otežavaju branje rukom.

Zrna grožđa su mala i elipsastog oblika, a u nekim slučajevima mogu da se nađu kako krupnna tako i sitna zrna na jednom grozdu. Imaju zasićenu ružičastu boju, kada se gaje u hladnijim regionima.

Vina traminac, proizvedena od masivnih loza u vreloj klimi ne mogu da se odlikuju posebnim kvalitetima.

Serviranje traminca

Traminac ima punoću i moć, kao i egzotičnu aromu koja mnogo brzo zasićuje čula. Ovo belo vino nije lako za kombinovanje sa hranom, ali ipak može da se nađe nekoliko osnovnih kombinacija. Voće je izuzetno pogodno za ovo vino, posebno pomorandže i tropsko voće kao mango, ananas i papaja.

Kod začina dobro je da se naglasi đumbir, kari, cimet ili karanfilić. Druga moguća kombinacija za ovo vino su dimljeni sirevi. Najbolji za ovo vino su dimljena mocarela i gauda.

Pretenciozni traminac se najbolje kombinuje sa dimljenom, slanom i slatkom hranom. Kombinacija sa kiselim jelima je neprihvatljiva, kao i sa delikatno napravljenom piletinom i morskom hranom, jer će vino nadvladati jelo.

Obavezan uslov za serviranje traminca je da vino bude dobro ohlađeno. Slobodno može da se uopšti da kod traminca ne postoji srednja pozicija - njegove arome naprežu ćula, a teško kombinovanje sa hranom podstiče dve krajnosti - ili mržnju ili ljubav na prvi pogled.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji