Pino Blan

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
31588
Belo vino

Pino blan /Ponot blanc/ je stara bela sorta grožđa, koja se koristi u proizvodnji vina. Ova sorta je poreklom iz Francuske, ali se gaji u Češkoj, Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Italiji, Švajcarkoj, Južnoj Africi, SAD, Kanadi, Mađarskoj, Luksemburgu, itd. Ova sorta je još poznata kao Feher Burgundi, Beli Pino, Klevner, Пино белый. Poznate su tri varijante ovog vina - Pinot blanc précoce, Pinot blanc d'Alsace, Pinot blanc vrai.

Kao i svaka sorta grožđa, pino blan ima svoje karakteristike. Listovi kod ove sorte su srednje veličine, tamnozelene boje. Mogu se sastojati iz tri ili 5 delova. Grozd je relativno mali, čija težina občino bude oko 100 g. On je kompaktan i zbijen. Ima konusni ili cilindričan oblik. Zrna su sferična, srednje veličine. Jedno zrno može biti teško oko 2 grama. Imaju zelenu boju, ali mogu imati roze ili žućkast odsjaj. Mesnati deo je vodnjikav i prijatnog ukusa, prekriven je kožicom. Od ploda pino blana se proizvode suva, lagana bela vina.

Da bi se pino blan odgajao, potrebno je obratiti posebnu pažnju na uslove, koji su neophodni ovoj sorti, ne bi li uspela. Pino blanu je potrebno mesto, gde ima dosta sunčevihintervala i gde je toplo. Najbolje berbe daju loze koje su zasađene na brdima, koja imaju topla i plodna zemljišta. Ako su ovakvi uslovi prisutni, loza će se uspešno razvijati.

Ova vinova loza se ubraja u grupu loza koje ranije sazrevaju. One su srednjeg rasta i dosta su blagorodne. Pino blan ima, kako svoje pozitivne, tako ima i svoje negativne strane. Ono može opstati kada su prisutne prolećne slane, pa na njega ne utiču ni niske temperature, ali ipak je veoma podložan gljivičnim infekcijama, buđi i bolestima.

Čaša belog vina

Istorija Pino blana

Pino blan dolazi iz Francuske. Smatra se da je on genetska mutacija Pino grija i Pino noara. U Elzasu se on često naziva i Klevner. Pino blan se često meša i sa Šardoneom. Ipak, u drugoj polovini prošlog veka je doneta odluka da se ove dve sorte svakako razlikuju. 1996. godine je ovo vino klasifikovano kao bela varijanta pino noara.

Karakteristike Pino blana

Od ove sorte grožđa se proizvode bela vina, koja imaju jasnu žućkastu boju. Ponekada se može primetiti i zeleni odsjaj. Ova vina su suva i lagana. Karakterisična su po svom osvežavajućem ukusu. Njihova aroma podseća na jabuke i breskve, a istovremeno se mogu osetiti i pikantne note. Po pravilu, ova vina se piju dok još nisu odležala. Nije previše zastupljena praksa da se čuvaju u podrumima i vinarijama. Naravno, neki proizvođači to i čine. Tada se dobijaju vina koja imaju prijatan medeni ukus.

Flaša vina, koje je proizvedeno od ove francuske sorte, može ponuditi pravim poštovaocima grožđanih eliksira kompleksni miris citrusnog voća i cveća. Pino blan se čuva u različitim posudama. Istančanije varijante se čuvaju u hrastovim buradima. Kiselost kod ovih vina je srednja. Ono je nežno i pitko, a konzumacija ovog vina je pravo uživanje za ljubitelje ovakvih pića.

Serviranje Pino blana

Pre serviranja pino blana, potrebno je da se vino ohladi. Vodite računa da temperatura vina bude oko 12 stepeni. Kako bi na pravi način servirali vino, potrebno je da ga servirate u odgovarajućim čašama, kako bi sve njegove vrline došle do izražaja. Možete sipati ovo vino u univerzalne čaše za belo vino, koje imaju postolje. Takve čaše se u donjem delu šire, a zatim se sužavaju u predelu postolja. Takođe, čaša se sužava i u gornjem delu. Zahvaljujući obliku čaše se vino može ispijati u velikim gutljajima.

Riblji file

Ako ne možete naći takve čaše, onda se možete poslužiti i čašama za mlado belo vino. One su izdužene i podsećaju na oblik lale. Zahvaljujući njihovom obliku, miris mladog belog vina se može duže zadržati. Pri ispijanju, vino tačno dolazi na vrh jezika, a ovakav tip čaša omogućava da se oseti slatkoća vina. Nešto kasnije se može osetiti i kiselost pića. Koji god tip čaše da izaberete, nećete pogrešiti, a pritom će vam one omogućiti da u potpunosti uživate u vinu.

Kada želite da kombinujete vino sa hranom, po tom pitanju imate potpunu slobodu i možete se voditi svojim željama. Činjenica je da se ova vrsta alkohola može kombinovati sa najraznovrsnijim namirnicama i u suštini se slaže sa svim. Kako gastronomi tvrde, najbolja je kombinacija pino blana sa jelima od ribe. Ako želite da probate ovu kombinaciju, možete napraviti jela kao što su oslić na vodeničarski način, pohovani oslić, kuvana skuša u pavlaci ili pečena pastrmka sa kaprom.

Vino se odlično slaže i sa specijalitetima od živinskog mesa. Možete spremiti pile sa kestenjem na francuski način, pile u pergamentu ili pile sa jabukama. Sveže salate se takođe preporučuju. To može biti pileća salata sa orasima i pečurkama, topla salata sa krompirom i kaprom, salata sa karfiolom i maslinama, kupus salata sa aromatičnim majonezom ili salata sa sremušom, mladim lukom i jajima. Ova vrsta vina se može slagati i sa raznim vrstama sira, gde se najviše preporučuju meki sirevi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji