Pirinčano Sirće

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
305815
Pirinčano sirće

Pirinačno sirće je kisela tečnost, koja ima široku primenu u kulinarstvu. Pirinačno sirće se koristi kao začin za razne vrste jela, a najviše se dodaje svežim salatama. Ono se dobija od fermentisanog pirinča ili pirinčanog vina, a najpopularnije je u Kini, Japanu, Koreji i Vijetnamu. U različitim zemljama, osim što ima drugačije nazive, pirinčano sirće ima i drugačiji izgled.

Karakteristike pirinčanog sirćeta

Kinesko pirinčano sirće je znatno jače od onog koje se proizvodi u Japanu. Boja mu može varirati, a najčešće su to nijanse između crvenkaste i braon boje. I kinesko i japansko sirće, a posebno japansko, je slađe i blaže od sirćeta koje se proizvodi na Zapadu, pa iz tog razloga ga ne mogu zameniti u potpunosti. Kinesko pirinčano sirće se pravi od pirinčanog vina tipa huangiju.

Japansko pirinčano sirće je poznato kao komenzu ili su. Ono je blagog i prijatnog ukusa. Kod njega je sadržaj sirćetne kiseline znatno manji. Može imati bež ili bledožutu boju. Takođe. može da sadrži sake i šećer. Ova vrsta sirćeta se koristi da ublaži jak miris pojedinih vrsta riba i mesa.

Korejsko pirinačno sirće nosi naziv micho, Ssal sikcho, itd. Korejci ga vole zbog njegove jake arome i hranljivih vrednosti. Ov vrsta sirćeta se pravi od posebnih vrsta pirinča, među kojima je i smeđi pirinač.

Pirinačno sirće, koje se pravi u Vijetnamu, nosi naziv dấm gạo или giấm gạo. Vijentamsko pirinačno sirće može imati kiselu, a tako i pikantnu aromu.

Sirće

Vrste pirinačnog sirćeta

Poznato je tzv. belo pirinačno sirće, koje predstavlja belu ili bledožutu tečnost. Ovo sirće ima relativno visok sadržaj sirćetne kiseline u poređenju sa drugim vrstama kineskog sirćeta, ali ipak ima blaži ukus od sirćeta koje Evropljani konzumiraju.

Poznato je i tzv. crno pirinačno sirće, koje se koristi u južnim delovima Kine. Najviše se pravi od posebne vrste pirinča, a može da sadrži i komponente kao što su proso i sirak. Crni pirinač je tamne boje i blagu aromu dima.

Postoji još jedna vrsta pirinčanog sirćeta. Ono je crvene boje. Tamnije je od belog pirinčanog sirćeta, ali je ipak svetlije od crnog. Kao što i sami možete pretpostaviti, ima crvenkastu boju i specifičan ukus. Ono sadrži gljivu Monascus purpureus, za koju postoje tvrdnje da eliminiše loš holesterol.

Istorija pirinčanog sirćeta

Uprkos tome što je pirinčano sirće relativno nov proizvod u evropskoj kuhinji, u Aziji se već vekovima koristi. Kada je otkriveno, ovo sirće s enajviše koristilo za čuvanje ribe, jer su meštani primetili da uspešno uklanja jak miris ribe. Od davnina su japanski lekari koristili sirće kao lekovito sredstvo protiv raznih bolesti. Vremenom pirinčano sirće postaje i začin za salate i sveže namirnice.

Odabir i čuvanje pirinčanog sirćeta

Do pre nekoliko godina pirinčano sirće nije bilo rasprostranjeno na našim prostorima, ali tek od nedavno postaje veoma popularno. Danas se ono može najčešće naći u velikim lancima prodavnica. Naravno, cena mu je znatno viša u poređenju sa vinskim ili jabukovim sirćetom, ali zato je egzotično i kvalitetnije.

Kada kupujete ovo sirće, uvek proverite rok trajanja, koji treba da bude naznačen na etiketi proizvoda. Takođe, proverite i ko je proizvođač. Kada je čuvanje pirinačnog sirćeta u pitanju, za to nisu potrebni nikakvi posebni uslovi. Dovoljno je da ga čuvate na tamnom i hlandom mestu. Imajte u vidu da bi ovo sirće, nakon otvaranja boce, trebalo da se čuva u frižideru.

Pirinčano sirće u kulinarstvu

Kao što je već poznato, pirinčano sirće se najviše kroisti u azijskoj kuhinji, pa ga tako slobodno možete koristiti za spremanje svih recepeta japanske, kineske, korejske i vijetnamske kuhinje. Njime se najčešće začinjava riba i morski delikatesi kao što su rakovi, hobotnice, školjke, lignje, itd.

Suši

Dobro je i kao začin za sveže salate, a tako i za jela za koja je potrebna termička obrada (najčešće prženje). Ovo sirće se odlično slaže sa ukusom kupusa, šargarepe, paprike, kukuruza, krastavca, paradajza, avokada, algi, krompira, pirinča, klica, bambusa, pečuraka. Ono je i obavezan sastojak u pravljenju sušija.

Koristi od pirinačnog sirćeta

Već vekovima unazad se pirinačno sirće koristi kao sredstvo za lečenje raznih oboljenja. Danas su te lekovite moći potkrepljene naučnim ispitivanjima. Na priper, japanski naučnici su dokazali da pirinčano sirće pozitivno utiče na krvni pritisak.

Zato se preporučuje osobama koje imaju hipertoniju i još uvek nisu našli odgovarajući način da snize vrednosti krvnog pritiska. Otkrivena je još jedna prednost pirinčanog sirćeta, a to je da utiče na nivo glukoze u krvi.

Pre desatk godina se ustanovilo da pirinčano sirće ima antibakterijska svojstva i da je u stanju da uništi bakterije, koje izazivaju želudačno-crevne infekcije. Nedavno je potvrđeno da konzumacija japanskog pirinčanog sirćeta utiče na tumore na jetri, upravo tako što ih smanjuje. Ispitivanja su pokazala da pirinčano sirće deluje blagotvorno i na debelo crevo. Specijalisti su oduševljeni ovim sirćetom i iz mnogih drugih razloga.

Prema njihovim rečima, pirinčano sirće snižava nivo specifičnih enzima, koji negativno utiču na ćelijske zidove jetre. Zahvaljujući sirćetu, ćelije jetre mogu duže trajati i obavljati svoje funkcije na pravilan način. Pirinčano sirće je posebno korisno za osobe sa dijabetesom, jer normalizuje nivo šećera u krvi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas