Pirinčano mleko je izuzetno korisno za zdravlje. Međutim, to nije toliko popularan proizvod i uglavnom ga konzumiraju vegetarijanci i ljudi koji ne podnose laktozu. To je hrana bogata vitaminima i mineralima. Pomaže u snižavanju lošeg holesterola, podržava rad srca, jača imuni sistem i čak može poslužiti kao eksfoliant za kožu. Najbolje od svega, možete ga lako pripremiti kod kuće.
Pirinčano mleko se pravi od kuvanog pirinča (običnog ili braon) i može se malo zasladiti po želji. Inače, samo pirinčano mleko ima svoj poznati, pomalo slatkast ukus, koji nastaje prirodnim enzimskim procesima kada se ugljeni hidrati pretvaraju u šećere. U poređenju sa kravljim mlekom, pirinačno mleko ima mnogo više korisnih ugljenih hidrata i istovremeno mnogo manji sadržaj masti.
Pirinčano mleko se može naći i kupiti u velikim hipermarketima na policama za ishranu. Međutim, domaće ima mnogo više prednosti od kupljenog u prodavnici. Glavni razlog za to je što u mleku koje vi pripremate neće biti štetnih konzervansa, a istovremeno će imati iste kvalitete za zdravlje kao i ono što se nudi u prodavnici.
Za pripremu pola litra mleka potreban vam je samo jedan litar vode, 125 grama pirinča i 1 štapić vanile ili cimeta (po izboru).
Sama priprema je jednostavna. Stavite sastojke u šerpu i upalite šporet na umerenu temperaturu dok pirinač ne omekša. Skinite lonac sa šporeta i sačekajte da se voda ohladi. Uklonite štapić vanile (cimeta).
Sve ostalo stavite u blender. Dobro izmiksajte i ostavite smesu da odstoji oko sat vremena. Zatim je treba procediti kroz višeslojnu gazu.
Mleko je spremno. Preporučljivo je ga čuvate u staklenim flašama na hladnom u frižideru. Proizvod od pirinčanog mleka je mnogo izdržljiviji od pravog mleka.
Uz pirinčano mleko, preporučujemo da pripremite:
- ili druge zdrave deserte;
Komentari