Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Namirnice koje izazivaju opstipaciju

Namirnice koje izazivaju opstipaciju

DesislavaDesislava
Početnik
721
Prženi krompir i burgeri

Jedan od najboljih načina za sprečavanje opstipacije ili zatvora, pa čak i olakšanja, jeste da se izbegavaju namirnice koje ga prouzrokuju. Evo i spiska najčešćih uzročnika, koje bi trebalo da pokušate da izbegavate, ne bi li se zaštitili od pojave kostipacije.

Razlozi za pojavu opstipacije mogu biti tako blizu, koliko i sam tanjir. Većina namirnica, koje svakodnevno unosite, mogu dovesti do konstipacije. Kako specijalisti tvrde, ono što je zajedničko svim tim namirnicama jeste nedostatak vlakana. To je karakteristično za svaku namirnicu ponaosob, a koja izaziva zatvor.

Ono što je važno jesu vlakna. Možete olakšati simptome opstipacije tako što sledeće namirnice, koje su uzrok opstipacije, zamenite namirnicama koje su bogate vlaknima.

Mlečni proizvodi

Sir, sladoled i drugi mlečni proizvodi imaju reputaciju namirnica koje su glavni uzročnici opstipacije. Kako se pokazalo, taj status je sasvim zaslužen. Zbog visokog sadržaja masti i niskog sadržaja vlakana, ove namirnice se smatraju jednim od glavnih uzročnika zatvora. Mlečni proizvodi, proizvedeni od mleka, mogu izazvati pojavu opstipacije kod velikog broja ludi, a najčešće kod male dece.

Goveđe meso

Pohovana riba

Iako crveno meso, samo po sebi nije glavni razlog za pojavu zatvora, problem je što crveno meso zauzima mesto namirnicama iz naše dijete koje su bogate vlaknima, a to se dešava kada se ono redovno konzumira. Umesto da gomilate namirnice, koje su uzrok opstipacije, obezbedite da uz vašu pniclu ide dosta namirnica koje su bogate vlaknima.

Prženi krompir

Prženi krompir, posebno u vidu čipsa, se nalazi na vrhu spiska namirnica koje su uzrok pojave zatvora, a to je uglavnom zato što ovakve namirnice se koriste kao zamena za obrok ili kao garnir. Međutim, ovde se postavlja i drugo pitanj. Visok sadžaj masti u namirnicama kao što je čips može usporiti varenje, što vodi do osećaja sitosti.

Zamrznuta gotova hrana

Gotova jela u kutiji mogu bti pravo olakšanje, ali ona retko imaju prednost kada je reč o njihovoj hranljivosti, pa ih to uključuje na spisak namirnica koje izazivaju zatvor. Zamrznuta gotova hrana uglavnom ima nizak sadržaj vlakana, a često to bude nadoknađeno visokim sadržajem masti. Takođe, one obično imaju visok sadržaj natrijuma, koji voda u organizmu koristi za razređivanje soli, umesto da se ona bude korišćena za eliminaciju štetnih materija iz tela.

Gurabije i keks

Slatki parčići čokolade

Keks, kao i drugi izvori rafinisanih ugljenih hidrata kao što su kolači, torte, kao i druge slične namirnice, imaju 3 negativne osobine, kada je reč o zatvoru - imaju nizak sadržaj vlakana, nizak sadržaj tečnosti i visok sadržaj masti.

Banane

Zanimljivo je da banene mogu biti i uzrok opstipacije, a takođe mogu doneti olakšanje kod zatvora, a to zavisi od njihove zrelosti. Nezrele, zelene banane mogu prouzrokovati opstipaciju. Međutim, zrele banane, sa visokim sadržajem rastvorljivih vlakana, vam mogu pomoći da eliminišete naslage putem creva.

Pržene namirnice

Masne, pržene namirnice, u koje spadaju krofne, prženi krompir, pohovani kolutići luka, pa čak i previše pohovane korisne namirnice, kaš to je riba, imaju potencijal da uspore kretanje kroz vaš sistem za varenje. Ove namirnice mogu zasititi, ali isto tako su i razlog da se opstipacija pojavi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest