Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da čuvate borovnice i drugo šumsko voće

Kako da čuvate borovnice i drugo šumsko voće

šumsko voće

Borovnice su ukusno letnje voće, koje je najbolje da jedete sveže ili da ih dodate kiselom mleku ili salati, a takođe se mogu iskoristiti i za nadev od voća. Nažalost, ako se borovnice ne čuvaju na pravilan način, brzo će propasti, postaće meke, pa čak se može pojaviti i buđ.

Kako da na pravilan način čuvate borovnice u frižideru ili zamrzivaču?

Pre svega uklonite istrulele plodove, ostavite samo one koji su dobri. Uklonite i ona zrna koja po sebi imaju belu buđ. Buđ se obično nalazi oko stabiljke.

Bacite i ona zdrna koja su previše meka. Takvi plodovi se veoma brzo mogu pokvariti.

Ako odvojite dobra zrna od onih koja su već počela da trule ili imaju bilo kakve druge tragove po sebi, na taj način ćete sprečiti da se buđ širi dalje.

Uklnite drške. Najčešće se dešava da drške same otpadnu, ali ako jedete borovnice sa drškama, onda se može desiti da osetite gorak ukus u ustima.

Plodove borovnice operite rastvorom sirćeta i vode, tako da njihov odnos bude 1:3 (vode treba da ima 3 puta više od sirćeta). Rastvor sa sirćetom će uništiti gljivice, pa će to sprečiti dalji razvoj buđi.

borovnice

Stavite zrna u sito ili cediljku, pa ih potopite u činiju sa rastvorom vode i sirćeta. Malo prodrmajte sito, a zatim ga izvadite iz rastvora. Operite plodove mlakom vodom, kako bi se uklonio ukus i miris sirćeta.

Pronađite posudu poput korpe i dobro je operite. Možete da koristite i keramičku posudu sa rupama ili da koristite plastičnu, sa kojom ste kupili borovnice.

Činija svakako treba da ima male rupe, kako bi plodovi imali vazduha. Nemojte da koristite metalne posude. Borovnice ostvaruju hemijsku reakciju sa metalom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest