Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za i protiv pivskog kvasca

Za i protiv pivskog kvasca

ZoriZori
Guru
238242
Tablete piskog kvasca

Pivski kvasac je tako nazvan, zato što dolazi od jednog te istog kvasca, korišćenog za fermentaciju i proizvodnju piva - Saccharomyces cerevisiae.

Međutim, važno je da se shvati da je kvasac, koji je korišćen za proizvodnju piva živ, dok je pivski kvasac, poznat kao dodatak ishrani, deaktiviran. Ovo znači da su mikroorganizmi bili ubijeni putem pasterizacije ili sušenja, ali proteini, vitamini i minerali su još uvek tamo.

Prema izvršenim proučavanjima preporučuje se umerena upotreba pivskog kvasca, zato što iako je dobar izvor hranljivih materija, zbog svoje prirode nosi i neke rizike.

Prednosti pivskog kvasca

Pivski kvasac je tipičan favorit onih koji praktikuju vegetarijansku dijetu zbog prisustva proteina i mnogobrojnih vitamina iz grupe B kompleksa, koji obezbeđuje. Ovi vitamini se obično sreću u goveđem mesu, ribi i domaćim pticama. Ova vrsta kvasca još uvek može adekvatno da vam obezbedi sledeće materije: Tiamin (vitamin B1), Riboflavin (vitamin B2), Niacin (vitamin B3), Pantenonsku kiselinu (vitamin B6), Piridoksin (vitamin B6), Biotin (vitamin B7 ili vitamin H), Folnu kiselinu (vitamin B9), Kobalamin (vitamin B12).

Pivski kvasac sadrži i značajnu količinu hroma. Ustanovljeno je da ovaj mineral smanjuje nivoe šećera u krvi. Zbog toga može da pomogne ljudima koji pate od dijabetesa putem poboljšavanja tolerancije na glukozu i smanjivanje potrebe za insulinom.

Bolovi u stomaku

Štete pivskog kvasca

Neki ljudi su prosto alegrični na kvasac. Osetljivost može da bude toliko visoka da svi proizvodi na bazi kvasca, od piva do dodataka ishrani, uzrokuju ozbiljne alergijske reakcije na njih.

Druge vrste medicinskih stanja koje povećavaju osetljivost na kvasne gljivice su ulcerozni kolitis ili kolitis čira (oboljenje sistema organa za varenje koje se odlikuje upalom i gnojavim čirevima sluzokože debelog creva) i Kronova bolest. Ako imate slab sistem organa za varenje ili ste skloni takvim problemima, treba da budete izuzetno pažljivi po pitanju uzimanja pivskog kvasca.

Iako su istraženi pozitivni efekti hroma na nivoe šećera u krvi, nije isključeno to da on ima i neke neželjene reakcije. U visokim dozama može da dovede do opasnog smanjivanja šećera u krvi. To je stanje, poznato kao hipoglikemija. Bilo bi bezbednije je da se konsultujete sa lekarom, kako biste shvatili koja količina pivskog kvasca je bezbedna, pre nego što ga uključite u svoju dijetu, posebno ako imate već dijagnostikovan dijabetes, imate hronična upalna oboljenja creva, oboljenja digestivnog trakta, hroničnu glavobolju ili alergije.

Kokice u posudi

Praktične primene pivskog kvasca

Pivski kvasac se obično nudi u obliku praška ili u obliku malih ljuspica. Ima ukus koji podseća na sir koji može da vam da ideju za vaše kulinarske eksperimente. Možete na primer da pospete umerenu količinu praškastog pivskog kvasca po kokicama kako biste napravili svoju sopstvenu aromu. Dodaje se u sosove za salate i garnirunge za jela od testa.

Često se preporučuje dodavanje pivskog kvasca na kraju kuvanja ili nakon što je hrana već spremljena tako da toplota ne uništava vitamin iz grupe B.

S obzirom na to da je pivski kvasac dobar izvor proteina, možete da ubacite jednu ili dve supene kašike pivskog kvasca u blender zajedno sa vašim omiljenim voćem ili povrćem koje koristite za vaše energetske smutije. Ovo će napraviti od njih odličan revitalizirajuć napitak nakon teškog radnog dana ili jakog treninga.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest