Turon je veoma star kolač arapskog porekla. Ovaj desert, popularan već vekovima unazad, poznat je i van granica Španije. Postoje tvrdnje da su Maori pravili turon još pre 500 godina i više, u malom gradu Hihona, koji se nalazi oko 30 milja severno od Alikantea.
Ovaj slatkiš se često konzumira u Španiji, u svako doba dana, a obavezno se nalazi na trpezi za Božić. Tada je glavna poslastica na prazničnoj trpezi svake španske porodice.
Postoje dve tradicionalne vrste turona: meki turon, koji je veoma gladak i ima konzistenciju kikiriki putera i tvrdi turon, koji je u obliku tankih bombona od badema.
Ovaj neverovatan desert se pravi od samo 4 sastojaka - med, belanca, šećer i pečeni bademi. Iako se bademi najviše koriste u pravljenju ovog deserta, on se može zameniti i sa drugim orašastim plodovima.
Kada se sprema originalni turon, sve počinje tako što se med zagreva, dok se ne karamelizuje. Nakon toga se dodaje šećer i belanca.
Sledeći korak je dodavanje orašastih plodova, promeša se sve, da se sve lepo sjedini i onda treba ostaviti da se stvrdne. Ako se čuva na pravilan način, onda se može čuvati do godinu dana. Danas je turon najrasprostranjeniji Božićni desert, koji se u Španiji prodaje u ogromnim količinama za vreme praznika.
Ako želite da dodate malo egzotike prazničnoj trpezi, obavezno treba da probate ovaj ukusan desert, jer ćete sigurno uživate u njemu.
Komentari