Bombone, koje svakodnevno srećemo svuda oko nas, na rafovima prodavnica, sadrže velike količine šećera, veštačkih boja i fruktozni kukuruzni sirup. Međutim, deca ih obožavaju i zato se možemo poslužiti trikom i da napravimo voćne žele bombone kod kuće. Verujete li da je moguće da napravite zdrave žele bombone kod kuće? Odgovorje da! To je zaista moguće.
Žele bombone napravljene u kućnim uslovima sadrže pravo voće sa svim vitaminima i mineralima.
Želatin u njima je bogat kolagenom i proteinima. On ima antiupalno dejstvo, poboljšava varenje i čini kosu, kožu i nokte zdravijim. Uvek koristite kvalitetan želatin.
Žele bombone sa medom
Potrebni sastojci: 3 šolje sveže ceđenog voća, 8 kašika čistog želatina, 7 kašika prirodnog pčelinjeg meda, 1 kašičica ekstrata od vanile
Način pripreme: Sipajte sok u šerpu i preo posipajte želatin. Neka malo odstoji, dok se želatin ne rastvori. Nakon toga dobro umutite žicom. Na taj način će se svi sastojci odlično pomešati i sjediniti. Nakon toga stavite šerpu na ringlu sa srednjom temperaturom. Sačekajte da se tečnost zagreje, ali pazite da ne proključa. Tečnost će od guste postati tečna i retka. Potrebno je da se sva količina želatina dobro rastvori. Možete proveriti tako što stavite prst u tečnost.
Ako je smesa glatka, znači da je gotova. U slučaju da su se pojavile grudvice, neka smesa bude još malo na ringli. Kada se želatin u potpunosti rastvori, a tečnost bude glatka, dodajte med i ekstrakt od vanile i dobro umutite žicom. Dobijenu smesu možete isipati u silikonske kalupe ili u tepsiju. Stavite ih u frižider na 3 sata ili više.
Važno je da se tečnost stegne. Nakon toga izvadite bombone i stavite ih u tegu, koja se može dobro zatvoriti. Ako ste tečnost isipali u tepsiju, onda možete iseći razne oblike, ali kada se stegne. Ponovo stavite u teglu i čuvajte u frižideru 10 dana. Bombone nisu dugotrajne kao one kupljene u prodavnici, ali su zato veoma ukusne i zdrave.
Žele bombone od limuna
Potrebni sastojci: 2 i 1/2 kašika želatina, 2 šolje šećera (ako želite da budu slađe, stavite još šećera) + još za valjanje, 1 šolja sveže ceđenog soka od limuna
Način pripreme: Stavite želatin u činiju i prelijte sa četvrtinom kašičice hladne vode. Ostavite da nabubri 5 minuta. Na srednje zagrejanu ringlu stavite šerpu i pomešajte šećer sa pola šolje vode. Neprestano mešajte, dok se šećer ne rastvori.
Nakon toga prestanite sa mešanjem i neka voda proključa. Pomoću četke, koju ste prethodno umočili u vodu, pokupite šta je ostalo na zidovima šerpe, kako se šećer ne bi kristalisao po zidovima. Sklonite šerpu sa ringle i dodajte nabubreli želatin i sok od limuna.
Dobro pomešajte sve sastojke i isipajte ih u tepsiju veličine 20x20 cm. Pokrijte providnom folijom i ostavite 4 sata u frižideru, da se sve dobro stegne. Nakon toga izokrenite tepsiju načistu dasku i nožem, koji ste prethodno umočili u vodu, isecite različite oblike. Svako parče uvaljajte u šećer. Dobićete oko 30 - 40 bombona.
Kako da napravite različite boje?
Crvenu uli roze boju možete dobiti uz pomoć cvekle, jagoda, šargarepe i malo soka od limuna.
Žuta boja se dobija od žutih krušaka, žutih jabuka i malo soka od limuna.
Ljubičasta boja se dobija od ljubičastog kupusa, kupina, borovnice, malo cvekle i jedne jabuke (crno grožđe se takođe može iskoristiti).
Zelena boja se dobija od kivija, krastavca, zelenih jabuka i limete.
Narandžasta se dobija od šargarepe, pomorandže, đumbira i malo soka od manga.
Ananas nije preporučljiv za ovakve recepte, jer materije u njemu sprečavaju da se želatin stegne. Grožđe takođe ne bi trebalo koristiti za pravljenje žele bombona.
Komentari