Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Napravite sami žele bombone

Napravite sami žele bombone

Nina IvanovaNina Ivanova
Šef kuhinje
4723
Žele bombone šarene

Bombone, koje svakodnevno srećemo svuda oko nas, na rafovima prodavnica, sadrže velike količine šećera, veštačkih boja i fruktozni kukuruzni sirup. Međutim, deca ih obožavaju i zato se možemo poslužiti trikom i da napravimo voćne žele bombone kod kuće. Verujete li da je moguće da napravite zdrave žele bombone kod kuće? Odgovorje da! To je zaista moguće.

Žele bombone napravljene u kućnim uslovima sadrže pravo voće sa svim vitaminima i mineralima.

Želatin u njima je bogat kolagenom i proteinima. On ima antiupalno dejstvo, poboljšava varenje i čini kosu, kožu i nokte zdravijim. Uvek koristite kvalitetan želatin.

Žele bombone u teglici

Žele bombone sa medom

Potrebni sastojci: 3 šolje sveže ceđenog voća, 8 kašika čistog želatina, 7 kašika prirodnog pčelinjeg meda, 1 kašičica ekstrata od vanile

Način pripreme: Sipajte sok u šerpu i preo posipajte želatin. Neka malo odstoji, dok se želatin ne rastvori. Nakon toga dobro umutite žicom. Na taj način će se svi sastojci odlično pomešati i sjediniti. Nakon toga stavite šerpu na ringlu sa srednjom temperaturom. Sačekajte da se tečnost zagreje, ali pazite da ne proključa. Tečnost će od guste postati tečna i retka. Potrebno je da se sva količina želatina dobro rastvori. Možete proveriti tako što stavite prst u tečnost.

Ako je smesa glatka, znači da je gotova. U slučaju da su se pojavile grudvice, neka smesa bude još malo na ringli. Kada se želatin u potpunosti rastvori, a tečnost bude glatka, dodajte med i ekstrakt od vanile i dobro umutite žicom. Dobijenu smesu možete isipati u silikonske kalupe ili u tepsiju. Stavite ih u frižider na 3 sata ili više.

Važno je da se tečnost stegne. Nakon toga izvadite bombone i stavite ih u tegu, koja se može dobro zatvoriti. Ako ste tečnost isipali u tepsiju, onda možete iseći razne oblike, ali kada se stegne. Ponovo stavite u teglu i čuvajte u frižideru 10 dana. Bombone nisu dugotrajne kao one kupljene u prodavnici, ali su zato veoma ukusne i zdrave.

Napravite sami žele bombone

Žele bombone od limuna

Potrebni sastojci: 2 i 1/2 kašika želatina, 2 šolje šećera (ako želite da budu slađe, stavite još šećera) + još za valjanje, 1 šolja sveže ceđenog soka od limuna

Način pripreme: Stavite želatin u činiju i prelijte sa četvrtinom kašičice hladne vode. Ostavite da nabubri 5 minuta. Na srednje zagrejanu ringlu stavite šerpu i pomešajte šećer sa pola šolje vode. Neprestano mešajte, dok se šećer ne rastvori.

Nakon toga prestanite sa mešanjem i neka voda proključa. Pomoću četke, koju ste prethodno umočili u vodu, pokupite šta je ostalo na zidovima šerpe, kako se šećer ne bi kristalisao po zidovima. Sklonite šerpu sa ringle i dodajte nabubreli želatin i sok od limuna.

Dobro pomešajte sve sastojke i isipajte ih u tepsiju veličine 20x20 cm. Pokrijte providnom folijom i ostavite 4 sata u frižideru, da se sve dobro stegne. Nakon toga izokrenite tepsiju načistu dasku i nožem, koji ste prethodno umočili u vodu, isecite različite oblike. Svako parče uvaljajte u šećer. Dobićete oko 30 - 40 bombona.

Kako da napravite različite boje?

Crvenu uli roze boju možete dobiti uz pomoć cvekle, jagoda, šargarepe i malo soka od limuna.

Žuta boja se dobija od žutih krušaka, žutih jabuka i malo soka od limuna.

Ljubičasta boja se dobija od ljubičastog kupusa, kupina, borovnice, malo cvekle i jedne jabuke (crno grožđe se takođe može iskoristiti).

Zelena boja se dobija od kivija, krastavca, zelenih jabuka i limete.

Narandžasta se dobija od šargarepe, pomorandže, đumbira i malo soka od manga.

Ananas nije preporučljiv za ovakve recepte, jer materije u njemu sprečavaju da se želatin stegne. Grožđe takođe ne bi trebalo koristiti za pravljenje žele bombona.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest