bonapeti.rs»Članci»Biljke»Kineska anđelika

Kineska anđelika

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Suva kineska anđelika

Kineska anđelika /Angelica sinensis/ je biljka iz porodice Apiaceae, u koju se ubrajaju celer, peršun, anis, kumin, korijander i drugi popularni začini kako kod nas, tako i u svetu. Ova biljka se može sresti pod nazivima dong quai, anđeosko drvo, siriš, kravojac. U zemljama gde se govori engleski jezik ova biljka nosi naziv female giseng.

Angelica sinensis je višegodišnja zeljasta biljka, čija stabiljka dostiže visinu do jednog metra. Ono po čemu je ova biljka poznata jeste da je veoma razgranata. Lisovi su joj eliptični, perasti, jarkozelene boje, na dršci su raspoređeni uporedno.

Cvetovi kineske anđelike su dvopolni, beličaste boje. Pojavljuju se u periodu cvetanja, koji je od avgusta do septembra. Semenke počinju da se formiraju i da sazrevaju početkom jeseni.

Kako i sami već možete da pretpostavite, ova biljka dolazi iz Kine. Može se naći još i u Japanu i Koreji. Uspešva na mestima sa velikom nadmorskom visinom. Voli nešto hladniju klimu i mesta gde ima hladovine. Ono što najviše utiče na rast i razvoj ove biljke jeste vlaga. U slučaju da nema dovoljno vlage, kineska anđelika ne može da raste.

Istorija kineske anđelike

Kineska anđelika je deo narodne medicine azijskih naroda već vekovima unazad. Još pre 1000 godina su Kinezi počeli da koriste ovu biljku. Zbog neverovatnog uticaja koje je ova biljka imala na žensko zdravlje, Kinezi su Angelica sinensis nazvali ženski ženšen. Vremenom je ova biljka postala odlično sredstvo za razna neprijatna stanja koja pogađaju telo i psihu predstavnice nežnijeg pola.

Sastav kineske anđelike

U lekovite svrhe se koristi koren kineske anđelike. On je izvor eteričnih ulja, firokumarina, nikotinske kiseline, butandionove kiseline, adenina, vaniline kiseline, posebnog polisaharida, tanina, fitosterola, flavonoida, kumarina, itd. Ispitivanja su pokazala da je ova biljka izvor vitamina A, vitamina B12 i vitamina E.

Kineska anđelika

Branje i čuvanje kineske anđelike

Kako so već pomenuli, za lečenje raznih stanja se koristi koren kineske anđelike. On se vadi iz zemlje krajem jeseni, a zaim se čisi od raznih primesa, gde se zatim ostavlja u posebnu prosotriju, kako bi mogao da se osuši. Zatim se stave na dršku i onda se blago termički obrade, tj. peku se.

Zatim se isitne i ponovo se peku, samo ovaj put se koristi i vino. Naravno, to nije jedini način da se koren anelike obradi, jer se na tržištu mogi naći i korenovi koji drugačije izgledaju.

Koristi od kineske anđelike

Kineska anđelika je jedna od biljaka koja može biti odličan saveznik u borbi sa raznim oboljenjima. Ova biljka jača celokupni organizam, tonizira ga, ublažava bolove, deluje antibakterijski, kao diuretik.

Azijski narodni lekari preporučuju anđeliku kod neuroza, nesanice, depresije, problema sa vidom, bolesti reproduktivnog sistema, kao i mokraćnih puteva. Ova biljka se može koristiti i kod problema sa digestivnim traktom. Olakšava varenje i potpomaže proizvodnju žuči.

Takođe, pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem. Širi krvne sudove i potpomaže cirkulaciju. U isto vreme smanjuje rizik od pojave trombova.

Nikako se ne može osporiti činjenica da kineska anđelika je najpoznatija po svom blagotvornom dejstvu na ženski organizam. Ona održava balans hormona kod žena, potpomaže redovnost menstruacija i reguliše procese koji sprečavaju redovan menstrualni ciklus.

Ova biljka pomaže i kod uklanjanja i ublažavanja neprijatnih menstrualnih simptoma, kao i onih koji se vezuju za menopauzu, uklanja bolove i bori se sa raznim bolestima koje se javljaju u karlici.

Ona se preporučuje za lošu cirkulaciju, oboljenja jajnika, menopauzu, menistrualne probleme, miom materice, neplodnost, predmenstrualni sidrom, hemoroide, otoke, rane različitog porekla, umor, glavobolju, hepatitis, alergije, dijabetes, prekomernu težinu, česte prehlade, hronične infekcije.

Smatra se da je efikasna i kod anemije, artritisa, problema sa krvnim pritiskom, fibroidnih tumora, malarije i još raznih bolesti i stanja koja se javljaju kod žena i muškaraca.

Kineske biljke

Može se konzumirati na razne načine - u vidu sirovog korena, korena u prahu, u vidu tinkture, tableta, ekstrakta, itd.

U zavisnosti od toga zašto se konzumira, ona se može kombinovati i sa drugim biljkama. Neke od biljaka sa kojima se kineska anđelika najčešće kombinuje su ehinacea, žalfija, kopriva, orlove kandže i druge.

Narodna medicina i kineska anđelika

Da uspešno rešite probleme simptoma menopauze, možete da napravite čaj od kineske anđelike. Za to je potrebno da 2 g biljke prelijete sa 200 ml vrele vode, a zatim da ostavite tako 15 minuta. Kada se čaj ohladi, procedite ga i podelite na dva dela. Uzimajte po 100 ml za vreme obroka. Kako bi imalo efekta, biljka bi trebalo da se konzumira u vidu čaja mesec dana.

Štetnost koneske anđelike

Nezavisn od toga što je kineska anđelika korisna za razne probleme, ona ne bi trebalo da se konzumira bez prethodne konsultacije sa lekarom, jer može izazvati dermatitis. Takođe, biljku ne bi trebalo da konzumiraju trudnice, dojilje i deca. Takođe, specijalisti savetuju da biljku ne bi rebalo da koriste ni osobe koje imaju rak dojke i osobe koje koriste određene medikamente.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas