Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako se spremaju zamrznuti vrganji?

Kako se spremaju zamrznuti vrganji?

Toni DanevaToni Daneva
Početnik
41
pripremanje zamrznutih vrganja
Fotografija: pixabay.com

Pečurke su visoko cenjene na tržištu, zvog njihovog specifičnog ukusa i vrhunske arome. Zamrznute pečurke su deo jelovnika mnogih kuhinja po svetu. Iskusni kuvari znaju da pečurke treba da se beru nakon obilnih kiša u periodu od juna do oktobra.

Vrganji naseljavaju mešovite šume, na mestima nakon skupljanja letine i plantaža breza. Mogu da se spreme kako sveži, tako i sušeni, konzervisani i zamrznuti.

Zamrznuti vrganji se spremaju izuzetno jednostavno. Za početak pečurke treba da se odmrznu pre upotrebe. Vrganji se najčešće zamrzavaju celi i čak neoprani. Za vreme odmrzavanja poklopčići i noge se peru pod mlazom vode. Pečurke treba da budu pažljivo očišćene i za cilj može da se izrenda veoma tanak sloj njih pomoću ljuštilice za povrće.

Vrganji daju veoma jak specifičan ukus gotovo svakom jelu. Oni mogu da budu skuvani u supu, sos, krem supu, janiju, da se dinstaju i kuvaju. Bilo kakva vrsta obrade je dozvoljena i veoma ukusna.

Ukus vrganja se kombinuje i odlično dopunjava sa bešamel sosom, kao i paradajz sosom. Prilikom spremanja pečuraka sa sosom dovoljno je da izmrvite pečurke, da ih sotirate i da ih ostavite da se krčkaju na tihoj vatri kako bi dodale svoj ukus.

Proizvodi od makarona su takođe veoma dobra opcija za kombinovanjem sa ovom vrstom pečuraka. Prilikom spremanja zamrznutih vrganja u ovoj kombinaciji se preporučuje seckanje i sotiranje pečuraka, a njihovo dodavanje da se desi tek nakon završetka jela.

supa sa vrganjima
Fotografija: Sevdalina Irikova

Omlet se takođe savršeno kombinuje sa naseckanim i sotiranim vrganjima. Kombinacija vrganja i goveđeg mesa je neprevaziđena. Obično vreme kuvanja je duže od drugog mesa, ali na račun toga, pečurke uspevaju maksimalno da daju svoj nezačinjeni ukus jelu kada se iseku i pomešaju sa bujonom.

Definitivno su korisna svojstva vrganja mnogobrojna. Oni imaju protivupalno svojstvo koje smanjuje simptome nekih upala.

Ova vrsta pečuraka dobro popunjava jelovnik vegetarijanaca koji ne mogu da nabave neophodnu količinu gvožđa i belančevina, s obzirom na to da su vrganji bogati ovim materijama.

Pečurka je bogata i proteinom koji pomaže u zdravlju muskulature i održavanju zdrave težine. Takođe, zahvaljujući njihovom visokom sadržaju vlakana, pomažu u pokretljivosti creva i čak prema narodnoj medicini koriste se za lečenje bolesti bubrega.

Ali važno je da znamo da ih organizam veoma teško apsorbuje i ne preporučuje se da se konzumiraju za večeru i da se daju maloj deci. Zamrznuti Vrganji sadrže 23 kcal, što je manje od svežih.

Pogledajte i neke ideje za:

- salate sa vrganjima;

- svinjetinu sa vrganjima;

- supu sa vrganjima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest