bonapeti.rs»Članci»Dijeta kod Problema»Šta jesti kod kiselina u želucu?

Šta jesti kod kiselina u želucu?

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2312
Kiselina u želucu

Postoji nekoliko namirnica koje lekari preporučuju kod kiselina u želucu. Glavne namirnice koje bi trebalo da se koriste jesu kuvani luk, kuvana šargarepa, kuvana cvekla, kuvana bamija u salati i kupus. Ukratko rečeno - namirnice koje se lako vare. Takođe, trebalo bi prati noge svake večeri do kolena, i to toplom vodom.

Razlozi da se kiseline u želucu pojave je proizvodnja želudačnog soka, koji je dosta kiseo. Ova pojava je najčešća kod ljudi kojima je sluzokoža želuc iziritirana duvanom, alkoholom ili pojedinim namirnicama. Kod osoba koje imaju gastritis i čir se takođe mogu pojaviti kiseline. U retkim slučajevima se kiselina može javiti udružena sa nekim neurotskim stanjima.

Kiseline se uvek javljanju nakon obroka. Osećaj težine, uporna podrigivanja, propraćena kiselinom, osećaj toplote u predelu grudne kosti, a ponekada to mogu biti i mučnine i povraćanje u razmaku od sat vremena.

Da biste sprečili pojavu kiselina, najpre treba povesti računa o ishrani, a ako sumnjate da vam je iziritirana sluzokoža želuca, onda bi trebalo odmah reagovati.

Maslinoco ulje

Primenjuje se lečenje u zavisnosti koliki je nivo kiselosti. Narodna medicina preporučuje klistiranje jednu ili dve večeri, tako da toplota bude oko 39 stepeni, uz kašiku sode bikarbone.

Unutrašnje lečenje je po želji - jedan ili oba navedena načina:

Sok od crvenog krompira. Sveže, dobro očišćeni krompir dobro operite hladnom vodom i ako možete, koristite četku, pa ga narendajte i zatim iscedite. Sok koji ste dobili bi trebalo da bude mlečno-braon boje i da ima neprijatan ukus. Konzumirajte ga nerazređenog pre ili tokom obroka po 100 g - 4-5 puta dnevno.

Sok od kupusa. Pravi se i konzumira se na isti način kao i sok od crvenog krompira.

Leblebije

Čaj od plave lincure. Jedna kašika ove biljke se stavi u 200 g kipuće vode. Pije se po jedna kašičica sat vremena pre obroka.

Leblebija. Jede se sirova, cela zrna. Prvog dana jedno zrno, drugog dana dva i tako sve do destet dana. Nakon toga se nastavlja u suprotnom smeru, dok se ne stigne ponovo do jednog zrna. Ako vam nije prijatno da gutate celo zrno, možete ga i sažvakati.

15 minuta pre obroka je poželjno da se konzumira i po jedna kašika čistog maslinovog ulja, ne zejtina.

Ishrana:

Treba preći na laganiju dijetu, bez soli.

Zabranjeno je jesti namirnice koje mogu izazvati iritacije, posebno pržena hranu, alkohol, začine, kiselo i ljuto.

Mineralna voda potpomaže i leči. Redovna ishrana je obavezna. Najbolje je jesti lagane proizvode od testa, pire od povrća, orahe, bademe, pirinač, krompir, ali da sve bude dobro sažvakano.

Sveže iskokane kokice od kukuruza se veoma preporučuju, jer uklanjaju kiseline. Nakon ručka i večere možete pojesti po jedan kuvani krompir sa malo limuna, a zatim popiti jednu šoljicu mleka ili tople vode, pomešanu sa kašičicom uglja u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest