Nešto najlepše što nam proleće i leto donose jeste vreme provedeno sa bliskim ljudima na pikniku na planini, a često i na plaži.
Ako se toj idili dodaju ukusni ražnjići sa roštilja ili žara, onda je sve tu za jedan nezaboravan provod.
Naravno, ražnjići su nam jedno od omiljenih iskušenja, kada je reč o roštilju. Meso, koje se naniže, pitanje je ukusa i raspoloženja - svinjsko, jagnjeće, pileće, riba, morski plodovi, povrće i voće ili njihova kombinacija... svakako, mogućnosti je bezbroj.
Pre nego što ih stavite na roštilj, treba da izaberete i garnir, jer ražnjić bez garnira je kao leto bez hladnog piva.
Iako su samo ukusna dopuna jelima sa mesom, garnir treba da se izabere prema vrsti, ukusu i aromi mesa, koje ćete koristiti.
Ako pečete ražnjiće na roštilju kod kuće, onda nije problem da napravite bilo kojih od sledećih recepata:
- krompir (kuvani, pečeni, prženi, sotirani)
- topli garnir od variva (grašak, pasulj, sočivo, pirinač, kukuruz)
- salata od sezonskog povrća (paradajz, krastavac, zelena salata, kupus, šargarepa)
- sosevi i umaci za garnir (ljutenica, kjopoolu, ajvar, mlečni ili sos od belog luka, itd.)
- konzervirani (kiseli krastavčići, turšija, masline, kiseli kupus, itd)
- pečeno povrće - paprike, tikvice, patlidžan, crni luk, pečurke, paradajz, kukuruz, špargla, itd.
Naravno, veliki broj recepata za ražnjiće uključuje i povrće, tako da je pitanje samo kako se vama više sviđa.
Ipak, ako se dvoumite šta da izaberete, uvek možete nanizati na ražnjić meso i marinirano povrće. Tako da za svakog ima ponešto, pa čak i ako u vašem društvu ima vegetarijanaca.
Evo i jednog primera za jednostavan recept (za 4 porcije):
tikvice - 2 komada
crveni luk - 1 glavica
crvena paprika - 2 komada
zelena paprika - 2 komada
šampinjoni - 200 g, sitni
soja sos - 150 ml
aleva paprika - 1 kašičica
biber - 1/4 kašičice
ulje ili maslinovo ulje - 4 kašike
Povrće operite, očistite i isecite na komade jednake veličine. Pečurke ostavite cele. Stavite ih u prethodno pomešane sastojke za marinadu (soja sos, ulje ili maslinovo ulje, aleva paprika i biber) oko 15 minuta.
Povrće nanižite na drvene ražnjiće i pecite nekoliko minuta sa svih strana na roštilju ili žaru.
I ne zaboravite hladno pivo!
Prijatno i živeli!
Komentari