Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Garniri za ražnjiće

Garniri za ražnjiće

ZoriZori
Guru
238

Nešto najlepše što nam proleće i leto donose jeste vreme provedeno sa bliskim ljudima na pikniku na planini, a često i na plaži.

Ako se toj idili dodaju ukusni ražnjići sa roštilja ili žara, onda je sve tu za jedan nezaboravan provod.

Naravno, ražnjići su nam jedno od omiljenih iskušenja, kada je reč o roštilju. Meso, koje se naniže, pitanje je ukusa i raspoloženja - svinjsko, jagnjeće, pileće, riba, morski plodovi, povrće i voće ili njihova kombinacija... svakako, mogućnosti je bezbroj.

Pre nego što ih stavite na roštilj, treba da izaberete i garnir, jer ražnjić bez garnira je kao leto bez hladnog piva.

Iako su samo ukusna dopuna jelima sa mesom, garnir treba da se izabere prema vrsti, ukusu i aromi mesa, koje ćete koristiti.

Ako pečete ražnjiće na roštilju kod kuće, onda nije problem da napravite bilo kojih od sledećih recepata:

- krompir (kuvani, pečeni, prženi, sotirani)

- topli garnir od variva (grašak, pasulj, sočivo, pirinač, kukuruz)

- salata od sezonskog povrća (paradajz, krastavac, zelena salata, kupus, šargarepa)

- sosevi i umaci za garnir (ljutenica, kjopoolu, ajvar, mlečni ili sos od belog luka, itd.)

- konzervirani (kiseli krastavčići, turšija, masline, kiseli kupus, itd)

- pečeno povrće - paprike, tikvice, patlidžan, crni luk, pečurke, paradajz, kukuruz, špargla, itd.

Naravno, veliki broj recepata za ražnjiće uključuje i povrće, tako da je pitanje samo kako se vama više sviđa.

Ipak, ako se dvoumite šta da izaberete, uvek možete nanizati na ražnjić meso i marinirano povrće. Tako da za svakog ima ponešto, pa čak i ako u vašem društvu ima vegetarijanaca.

Evo i jednog primera za jednostavan recept (za 4 porcije):

tikvice - 2 komada

crveni luk - 1 glavica

crvena paprika - 2 komada

zelena paprika - 2 komada

šampinjoni - 200 g, sitni

soja sos - 150 ml

aleva paprika - 1 kašičica

biber - 1/4 kašičice

ulje ili maslinovo ulje - 4 kašike

Povrće operite, očistite i isecite na komade jednake veličine. Pečurke ostavite cele. Stavite ih u prethodno pomešane sastojke za marinadu (soja sos, ulje ili maslinovo ulje, aleva paprika i biber) oko 15 minuta.

Povrće nanižite na drvene ražnjiće i pecite nekoliko minuta sa svih strana na roštilju ili žaru.

I ne zaboravite hladno pivo!

Prijatno i živeli!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni