Jedna od najukusnijih obrada mesa su ražnjići. U osnovi, oni su specijalitet sa roštilja. Postaju nežni, sočni i izuzetno aromatični i ukusni, omiljena poslastica dece i odraslih.
Ražnjići su toliko popularni da je stvorena neverovatna raznovrsnost recepata, uključujući ne samo tradicionalno meso, već i kobasice, vegetarijanske ražnjiće, voće, keto ražnjiće sa pohovanim sastojcima i šta sve ne.
Za svako kulinarsko iskušenje koje spada u grupu namirnica na ražnjiću, začini su od velikog značaja. Daju željeni osećaj ukusa, pojačavajući ili potiskujući određene ukuse. U praksi, začini čine ražnjić.
Mesni ražnjići daju prednost određenim začinima, jer svako meso bira svoje, ali se ipak najaromatičniji začini mogu nazvati i univerzalnim, jer su pogodni za sve vrste mesa za ražnjiće - svinjetinu, jagnjetinu, piletinu. Evo koji su to začini.
So je obavezna za ražnjiće
Dva jedinjenja - natrijum i hlor, koja se nalaze u sastavu kuhinjske soli, možda neće biti od velike koristi za organizam, ali bez njih ražnjić neće imati nikakav ukus. So po ukusu je najčešća preporuka, i zaista je najispravnija.
Biber za ražnjiće
Biber je veoma koristan za telo. Preporučuje se kao lek za prehladu. Kada se stavi na ražnjić, daje potrebnu toplotu i blago pikantan ukus, a kada se koristi u zrnu, posebno je aromatičan začin za meso.
Probajte korijander za ražnjiće
Ovaj začin je najbolje prvo zgnječiti, a zatim lagano pržiti. Aroma u ražnjću će biti očaravajuća. Ako će se koristiti mleven, najbolje je da je količina 1 kašičica, ali začin u prahu nema isto toliko aromatičnog prisustva.
Bosiljak za ražnjiće
Ova biljka nema veoma oštar ukus ako se koristi osušena. Kašičica je dovoljna za ražnjiće na roštilju.
Majčina dušica za ražnjiće
Naš poznati začin imao je veoma raznoliku primenu od davnina do danas, a sada se uglavnom koristi osušen. Prstohvat ili dva je dobar dodatak roštilju.
Lovorov list za aromatične ražnjiće
Kada se meso stavi na ražnjić, sa strane se mogu staviti komadi lovorovog lista. Ne jede se, ali svoj miris prenosi na meso.
Aleva paprika
Obično se slatka aleva paprika stavlja na ražnjiće, ali ljudi koji vole pikantne ukuse je zamenjuju ljutom verzijom. Kašičica ljute aleve paprike će dodati vatru mesu, a u slatku se može dodati i zgnječeni beli luk.
Luk u ražnjićima
Obična glavica luka nasečena na kolutove je stvar izbora da li ćete je posle jesti, ali njeno prisustvo u začinima daje sočnost ražnjiću od soka luka. Može se poprskati i sirćetom, postaje pikantniji začin.
Suncokretovo ulje
Pitanje da li je suncokretovo ili maslinovo ulje ne bi trebalo da postane predmet polemike. Suncokretovo ulje je klasika za ražnjiće, a da li ćete ga zameniti maslinovim uljem je stvar ličnih preferencija. Imajte na umu da maslinovo ulje može da zagori i da miriše ne baš prijatno.
Naravno, uvek možete da napravite marinadu za ražnjiće u koju stavite i izgnječeni beli luk i odgovarajući začin prema vrsti specijaliteta sa roštilja.
Komentari