Ehinacea

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190197
Ehinacea

/undefined /undefined Ehinacea /Echinacea/ je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika. U rod ehinacee spadaju ukupno 9 vrsta, a najpopularnija je Echinacea Purpurea. Zemlja porekla ehinacee je Severna Amerika, a u Evropu je doneta nakon kolonizacije. U američkim stepama je ehinacea bila jedna od najpopularnijih biljaka, koja se koristila u indijanskoj tradicionalnoj medicini. Danas je ehinacea veoma popularna ne samo u SAD, već i u EVropi.

Ehinacea je biljka koja voli svetlost i koja dostiže od 1 do 1.6 m. Korenje ove biljke je horizontalno, kratko i sa mnoštvom tankih korena. Kada biljka biva starija, dostiže debljinu do 1 cm. Stabiljke ehinacee su uspravne, prekrivene gustim dlačicama, razgranate u svojim gornjim delovima. Cvasti su krupne, podsećaju na one kod bele rade i dostiže prečnik oko 15 cm. Cvetovi su ljubičasto-roze i bele boje, imaju izražen konusni oblik. Ova biljka cveta 60 dana, od jula do avgusta.

U lekovite svrhe se koriste cvetovi, stabiljka i korenje ehinacee, koja je stara preko dve godine. Listovi i cvetovi se beru kada ova biljka cveta, a korenje se vadi nakon prvih jesenjih slana, kada već nadzemni deo bijke ugine.

Sastav ehinacee

Ehinacea ima kvalitete koji se baziraju na slabo proučenim materijama roda ehinacee - ehinolon, ehinacin B, ehinacein, ehincen. U njen sastav ulaze i poznate materije poput favonoida, polisaharida, fenola, inulina, betanina, fitosterola, kiselina i smola.

Odabir i čuvanje ehinacee

Ulje ehinacee

Samo tri od uupnih 9 vrsta ehinacee imaju korisna svojstva, pa zato ako nemate iskustva u travarstvu, nemojte sami brati ehinaceu. Najbolja avrijanta jeste da se ehinacea kupi u apoteci. Čuvajte ehinaceu na suvom i prohladnom mestu, dobro upakovanu.

Koristi od ehinacee

Ehinacea je dobar imunostimulator. Ona utiče na proizvodnju T-ćelija i jača sposobnost limfocita da uništavaju bakterije. Istraživanja daju kontradiktorne podatne kada su u pitanju antibiotska i antivirusna svojstva ehinacee. Jedna istraživanja potvrđuju ta dejstva, dok druga ih opovrgavaju, a teći poriču njihovo postojanje.

Smatra se da ove karakteristike zavise od vrste ehinacee, koja se koristila za dobijanje ekstrakta, kao i od tehnologije koja se koristila za dobijanje i preradu ekstrakta.

Postoje nedokazane tvrdnje da ehinacea ima jako dejstvo na pojavu raka. Tradicionalni unos čaja od ekstrakta ehinacee se dovodi u vezu sa prevencijom i ublažavanjem upala i infekcija, koje se nalaze u gornjim disajnim putevima. To znači da se bijka može koristiti uglavnom za lečenje gripa i prehlade.

Ehinacea se koristi za ublažavanje upale grla i ušiju, kod hroničnog bronhitisa, drugih hroničnih oboljenja poput hepatitisa i sinusitisa. Ova biljka se koristi u lečenju reume i artritisa, kod uganuća i preloma, kod lečenja steriliteta, bolesti muškog i ženskog reproduktivnog sistema. Ehinacea se uspešno bori i protiv gojaznosti i zavisnosti od alkohola i duvana. Smanjuje nivo stresa u organizmu, poboljšava pamćenje i efikasnost u obavljanju posla.

Ehinacea smanjuje rizik od pojave rinitisa i ubrzava zarastanje rana od psorijaze, ekcema i opekotina.

Upotreba ehinacee

Čaj od ehinacee

Ehinacea se koristi u nekoliko glavnih oblika - sok, čaj, melem i tinktura. Da biste dobili tinkturu, treba da istisnete cvetove biljke, pa da dobijeni sok prelijete sa 300 ml alkohola /rakija/. Smesa treba da odstoji 15-20 dana na prohladnom mestu, a zatim da se procedi. 20-30 kapi tinkture se rastvore u jednu čašu vode i piju se svakog dana po 3 puta za jačanje imunog sistema.

Procedura traje 2 sedmice, a zatim se pravi pauza nedelju dana i nastavja se. Vodeni rastvor sa nekoliko kapi tinkture ehinacee se može koristiti za ispiranje kod vaginitisa. Tinktura se koristi i za spojašnju primenu kod rana, kožnih upala. Za to je potrebno da se obolelo mesto natapa pomoću tampona sa tinkturom.

Napravite čaj od ehinacee, tako što ćete 1 kašiku cvetova preliti sa 500 ml kipuće vode. Ovaj čaj se može piti profilaktički, tri puta pre obroka u toku 10 dana. Ispiranje čajem je korisno kod bolova u grlu.

Sok od ehinacee se dobija tako što se sveži cvetovi isitne. Melem od ehinacee se veoma lako pravi - otopite pakovanje maslaca i dodajte sok biljke. Melem ima veoma jako regenerišuće, antibakterijsko i antimikotično dejstvo.

Štetnost ehinacee

Ehinaceu ne bi trebalo da koriste osobe koje imaju tuberkulozu, leukemiju, alergije i multiplu sklerozu. Trudnice i mala deca bi takođe trebalo da je izbegavaju. Ova biljka ne bi trebalo da se pije više od 10 dana bez prekidanja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas