Neki ga više vole ujutru, drugi ga piju po nekoliko puta na dan, a treći ga koriste kao umirujući ritual pre spavanja. Hiljadama godina čaj je jedan od najomiljenijih napitaka u svetu.
Pored što je ukusan, tinizirajuć ili umirujuć, napitak ima i mnogo zdravstvenih koristi - na primer pomaže u borbi sa viškom kilograma, smanjuje nivoe holesterola i rizik od bolesti srca, dijabetesa i raka. Svaka od sorti ima i individualne koristi. U sledećim redovima pogledajte koristi različitih vrsta čajeva.
Zeleni čaj
Ova vrsta pića je poznata po svojim antioksidativnim svojstvima. Ona se bori sa slobodnim radikalima koji oštećuju ćelije, smanjuje rizik od raka, pročišćava arterije, smanjuje rizik od moždanog udara i neuroloških bolesti. Pored toga, zeleni čaj povećava nivoe dobrog holesterola u krvi. Omiljeno je piće svih koji su na dijeti - ne samo da pričišćava, već i dokazano ubrzava sagorevanje masti.
Crni čaj
Crni čaj je najpopularnija vrsta čaka, on je posebno voljen u Turskoj i u Engleskoj. U njemu je sadržana velika količina kofeina - priprema se od fermentisanih listova čaja. Ovaj napitak smanjuje rizik od insulta i drugih vaskularnih bolesti. Pored toga dokazano sprečava oštećenje pluća.
Beli čaj
Ovaj čaj još uvek nije dovoljno popularan kod nas. Ima najmekši ukus, zato što se njegovi lsitovi nisu fermentisali. Od svih ostalih vrsta, beli čaj se najbolje bori protiv ćelija raka.
Čaj Ulong
Ovaj čaj je još poznat ikao kineski crni čaj. On polako stiče popularnost. Ali sa druge strane - sigurno. Popularan je po svojim izuzetno jakim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti da značajno smanji nivoe lošeg holesterola u krvi.
Biljni čaj
Iako sa manje antioksidanasa, biljni čajevi su sjajni- I svaki ima različita svojstva. Kamilica na primer deluje umirujuće, ehinaceja ima protivupalna svojstva, menta i matičnjak se brinu o nervnom sistemu. Izaberite čaj ili prema ukusu, ili prema efektu koji želite da postignete. Možete da napravite i okrepljujući i lekoviti biljni miks.
Komentari