Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koje su to alkalne namirnice i zašto ih koristiti u ishrani?

Koje su to alkalne namirnice i zašto ih koristiti u ishrani?

AdminAdmin
Glavni urednik
2523
Kupovina

U alkalne namirnice spadaju one koje imaju nizak nivo kiselosti. To su sve namirnice koje imaju blagotvoran alkalni efekat na naš organizam.

Alkalna hrana je veoma važna za naš organizam jer neutrališe kiseline koje se gomilaju u našem telu i na taj način omogućava balans pH vrednosti u telu čoveka.

Povrće kao što je špargla, zelena salata, luk, karfiol, grašak, crveni kupus i šargarepa ima nizak nivo kiselosti, tj. alkalno je. Većina lisnatog zeleniša je sa niskim nivoom kiselosti.

U alkalne namirnice spadaju i limun, limeta, avokado, paradajz, rabarbara i grejpfrut. Koštunjavo voće, semenke i razna zrna su takođe sa niskim procentom kiselosti - bademi, seme bundeve, suncokret, susam i sočivo. Alkalna su i ulja kao što je laneno, kokosovo, konopljino, kao i maslinovo ulje, ulje avokada i jagorčevine.

Salata

Da bi organizam funkcionisao kako treba, tečnosti u našem telu treba da imaju između 7.35 i 7.45 pH vrednost. Ako u organizmu preovlada kiselost, pojaviće se stanje zvano acidoza, dok suprotno njemu, stanje visoke alkalnosti se naziva alkaloza. Međutim, obe krajnosti mogu biti fatalne po organizam čoveka.

Rak, dijabetes, prekomerna težina, depresija, gastritis, čir i druge slične bolesti su uglavnom posledica acidoze, tj. prevelike kiselosti.

Dr. Vilijam Hej, autor knjige “Nova era zdavlja”, smatra da je zajednički uzrok savremenih bolesti upravo preterana kiselost organizma.

Prema tome, potrebno je jesti više hrane koja održava i povećava alkalnost našeg organizma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest