bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je toliko zdravo? Kokosovo ulje je štetnije od svinjske masti

Da li je toliko zdravo? Kokosovo ulje je štetnije od svinjske masti

Antonia R.Antonia R.
Džedaj
681
Kokosovo ulje

Tokom poslednjih godina se tendencija da se zdravije hranimo i potraga za večnom mladošću je postala prava manija, koja je omogućila da se pojedine namirnice predstave kao korisnija alternativa namirnicama koje svakodnevno koristimo.

Takav je slučaj i sa kokosovim uljem, koje je postalo omiljena namirnica među svima onima koji vode računa o ishrani. Međutim, da li je ono zaista toliko korisno? Naravno da nije, a to dokazuju i poslednja istraživanja na Harvardu.

Prema naučnim istraživanjima, kokosovo ulje sadrži više zasićenih masti od svinjske masti, koja je popularna na našim prostorima, pa se ona zbog toga i smatra zdravijom.

Prema članku u časopisu Circulation, redovna konzumacija kokosovog ulja povećava količinu lošeg holesterola u krvi a samim tim raste verovatnoća da imate i kardiovaskularne bolesti.

Jedini razlog da koristite kokosovo ulje u kuvanju jeste činjenica da je ono sada popularno i moderno, a ne zato što zaista vodite računa o svom zdravlju, kako kažu naučnici.

Kokos

Činjenica da je kokosovo ulje korisnije od ostalih ulja i životinjskih masti potiče iz radova docenta Mari Pier Stondž sa Cornell Univerziteta, koja je otkrila da lanac ugljendioksida, koji se nalazi u kokosu, pomaže kod mršavljenja.

Na Harvardu tvrde da je količina korisnih kiselina u kokosovom ulju svega 13%.

Njihova ispitivanja su pokazala da bio i organski proizvodi nemaju veću hranljivu vrednost od svakodnevnih namirnica. Takođe je mit da je biopoljoprivreda bezbedna za životnu sredinu.

Đusing dijeta

Đusing dijete, koje su u zadnje vreme postale veoma popularne, prava su bomba za vaše zdravlje.

Ako stalno pokušavate da skinete višak kilograma tako što pijete sokove, onda povećavate rizik od pojave kardiovaskularnih problema.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest