Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Vrste sočiva. Sve o sočivu

Vrste sočiva. Sve o sočivu

Svi, ili skoro svi, vole sočivo. Sočivo, osim što je ukusno, ono je i veoma korisno. Konzumira se kod nas, u Bugarskoj, Turskoj, Rusiji, Indiji, a dolazi sa Bliskog Istoka.

U prošlosti je sočivo bilo od velikog značaja za ljude, a i jedna od prvih namirnica na trpezi. Sočivo su jeli umesto ribe i mesa, koje je tada bilo veoma skupo, dok je sočivo imalo istu količinu proteina, pa je bila adekvatna zamena.

Danas je sočivo deo kulinarskih tradicija u Kanadi, Indiji, Turskoj i SAD. Na našim prostorima se koristi sočivo koje se proizvodi u Turskoj ili u drugim zemljama Balkana. Sočivo može imati razne boje - crvenu, braon, roze, žutu, zelenu, crnu, kao i zelenu.

1. Braon sočivo je najpoznatije na našim prostorima. Može se sresti i sa nazivom - egipatsko sočivo. Ono je veoma ukusno i ima prijatnu aromu, pa zato spada u omiljene vrste. Osim što je ukusno i aromatično, ovo sočivo se veoma lako i brzo priprema.

2. Zeleno francusko sočivo ima boju između zelene, crne i braon, a ima i dosta jaku aromu.

Njegov ukus podseća na lešnike. U početku se ovo sočivo gajilo na vulkanima u Francuskoj. Ali sada, koliko god to čudno zvučalo, gaji se u Italiji i Severnoj Americi. Ono sadrži velike količine vlakana, pa osim što je ukusno, ono je i veoma korisno.

3. Crveno sočivo - ljuspe ovog sočiva su braon boje, ali pre nego što dođe do nas, te ljuspe se uklanjaju i ostaju samo ukusna crvena zrna. Veoma brzo se sprema, pa se zato koristi za razna jela.

4. Crno sočivo - ova vrsta nosi naziv i "beluga" koji potiče iz ruskog, jer njegova zrna dosta podsećaju na kavijar od istoimene ribe. Kod nas ovo sočivo nije toliko često, pa zato nije ni popularno.

Od sočiva se pravi i brašno, koje se može naći u specijalizovanim radnjama. Od njega se može praviti hleb i kaša. Sočivo u sebi ima gotovo sve vitamine B grupe.

Ono je, takođe, veoma dobar izvor gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, selena, kalcijuma, kalijuma, bakra i mangana. Kada kupujete sočivo, obratite pažnju na rok trajanja /ako je pakovanje providno/ i na poreklo. Takođe, obratite pažnju da nema crnih fleka po zrnima. Ako želite da vam sočivo duže traje, onda ga čuvajte na suvom, hladnom i tamnom mestu, gde ono neće imati dodira sa vlagom, jer sočivo može lako proklijati.

Kada pripremate jela od sočiva, poželjno je da ga nekoliko puta operete, dok voda ne postane bistra i čista. To znači da je sočivo dobro oprano i da se može koristiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji